Eğitim

Ömrümüzün Dörtte Biri Okulda Geçiyor. Peki, hangi iller zirvede?

Türkiye'de bir çocuğun eğitim hayatında geçireceği muhtemel süre 2022'de 18,2 yıl olarak tespit edildi. Peki, hangi iller zirvede?

Abone Ol

Türkiye'nin Eğitim Haritası Yeniden Çiziliyor: Muhtemel Eğitim Süresi 18,2 Yıl! Ankara'dan kritik bir eğitim raporu yayımlandı. Türkiye İstatistik Kurumu, 2018-2022 dönemine ait "Muhtemel Eğitim Süresi" bültenini paylaştı ve çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Detaylara İndiğimizde Hangi İller Öne Çıkıyor?

Okul Öncesi Eğitimde Büyük Artış

2018'de okul öncesi eğitim süresi 1,2 yıl iken, bu süre 2022'de 1,6 yıla yükseldi. Böylece, bu alandaki artış yüzde 32,5 oldu.

İllere Göre Muhtemel Eğitim Süresi

İl bazında en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ile İstanbul'da. İstanbul'u Karabük, Ankara, Bayburt ve Rize takip ediyor. Diğer yandan Şanlıurfa ve Muş, 15,2 yıl ile en alt sırada yer alıyor.

Beş Yılda En Çok Artış Gösteren İller

Çankırı, son beş yılda yüzde 8,2'lik artışla zirvede. Gümüşhane, Ağrı, Van ve Ardahan ise artış oranlarıyla dikkat çekiyor.

Cinsiyet Bazında Eğitim Süresi Farkı

Kadınlar için muhtemel eğitim süresi 18,3 yılken, bu süre erkekler için 18,1 yıl. İstanbul, her iki cinsiyet için de en yüksek süreye sahip il konumunda.

"Muhtemel eğitim süresi, ilkokul itibarıyla eğitim hayatına başlayan bir bireyin, eğitimde geçirmesi muhtemel yıl sayısını ifade ediyor."

Muhtemel Eğitim Süresi Nasıl Kullanılıyor?

Bu gösterge, UNDP ve UNESCO tarafından uluslararası bir eğitim göstergesi olarak yayımlanıyor ve ulusal politikalara yön verilmesi amacıyla, ilk kez il düzeyinde resmi istatistik olarak üretildi.

Türkiye'nin eğitim haritasının yeniden çizildiği bu rapor, eğitimin kalitesi ve süresi açısından önemli ipuçları sunuyor.