Kişisel Verilerin Korunması İçin Öğrenciden Alınacak Yazılı İzin Anlaşılır Dilde Olmalı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Serin, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Anlaşılır Dilde Yazılı İzinler Önem Arz Ediyor

Öğrencilerin Kişisel Verileri ve Koruma Kanunu

Doç. Dr. Hüseyin Serin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde öğrencilerin kişisel verilerinin korunmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Düzenlemeye göre, öğrencilerin görüntü ve seslerinin sosyal medyada paylaşılabilmesi için yasal temsilcisinden ve psikolojik danışman-rehber öğretmen gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirilmiştir. Ayrıca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de öğrencilere ait kişisel verilerin yasal temsilci veya ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyeceği ve kişisel verilerin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtilmiştir.

okul (1)

Çocukların Kişisel Verilerinin Hassaslığı

"Çocukların verilerinin en yoğun şekilde işlendiği kurumların başında okullar yer alır. Amacına uygun olmayacak bir şekilde kullanılan kişisel veriler, öğrenciler üzerinde çeşitli olumsuz etkiler bırakabilir. İnsan hakları gereği çocukların da özel hayatı ve kişi dokunulmazlığının bulunduğu unutulmamalıdır." - Doç. Dr. Hüseyin Serin

Çocukların verilerine örnek olarak ses, video, resimler, eğitim ve başarı durumları, kimlik bilgileri, fiziksel özellikleri, üyelikleri, yazışma içerikleri ve kişisel tercihleri dahildir. Birçok gelişmiş ülkede çocukların kişisel verilerinin korunmasına ilişkin özel düzenlemeler bulunmaktadır.

okul (2)

Özel Düzenlemeler ve Çocukların Korunması

"Türkiye'deki Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda çocuklara ilişkin verilerin kullanımıyla ilgili özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Fakat çocuklar özelinde son dönemlerde yönetmelik düzeyinde yapılan düzenlemeler yetersiz kalıp, çeşitli belirsizliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir." - Doç. Dr. Hüseyin Serin

Öğrencilere veri kullanımı konusunda daha fazla koruma sağlanması gerektiğini belirten Serin, çocukların üstün yararı ilkesi gereği kişisel verilerin korunmasına ilişkin ulusal mevzuatta daha ayrıntılı ve belirsizliğe yer vermeyecek şekilde düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Örnekler

"Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne göre çocukların kişisel verileri işlenirken açık rıza alınmasına dair özel bir hüküm yer almaktadır. İngiltere ve ABD gibi ülkeler de çocukların verilerini koruma konusunda farklı yaş sınırları belirlemişlerdir." - Doç. Dr. Hüseyin Serin

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde çocukların kişisel verilerinin işlenmesine ilişkin belirli yaş sınırları bulunmaktadır. İngiltere ve ABD gibi ülkeler de çocukların verilerinin korunması için özel düzenlemeler yapmışlardır.

AUZEF Öğrencilerine Müjde! AUZEF Öğrencilerine Müjde!

Okullarda Cep Telefonu KullanımMEB'den Son Karar

Okulların Sorumluluğu

"Okul yönetici ve öğretmenlerinin öğrencilerinin kişisel verilerini paylaşırken ilerleyen zamanlarda öğrencilerinin neler hissedebileceklerini de düşünmeleri gerekmektedir." - Doç. Dr. Hüseyin Serin

Okullar, etkinliklerini kamuya duyurmak için sosyal medya platformlarını kullanmaktadırlar. Ancak öğrencilerin kişisel verilerini paylaşmak, mahremiyetlerini ihlal edebilir. Bu nedenle okul yönetici ve öğretmenlerinin bu paylaşımların öğrenciler üzerindeki etkilerini düşünmeleri önemlidir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR