Kanunla sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı yer değiştirmelerine imkan sağlanıyor. Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre, öğretmenlerimizin kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerine dahil ediliyor.

Kanunla performans değerlendirmesi ve Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılıyor. Bunun yerine, aday öğretmenlere yönelik 'gelişim temelli değerlendirme' modeli getiriliyor.

Öğretmenlerin mesleklerini bir kariyer yolu olarak görmelerini sağlamak ve bu kariyer yolunda kazandıkları tecrübe ve birikimlerini ödüllendirebilmek için 'uzman Öğretmen' ve 'başöğretmen' unvanları getiriliyor.

Öğretmenler uzman öğretmen ve başöğretmen olacaklar buraya kadar her şey güzel.Öğretmen kökenli şube müdürleri,ilçe milli eğitim müdürleri,il milli eğitim müdür yardımcıları ne olacak?Onlar da uzman öğretmen ve başöğretmen olabilecekler mi?

Olabileceklerse bu ünvanların getirdiği maddi haklardan yararlanabilecekler mi?Y a emekli olan şube müdürlerinin,ilçe milli eğitim müdürlerinin,il milli eğitim müdür yardımcılarının durumu ne olacak?Bunlar bu yasanın neresinde?

Meslekte en az on yılını doldurmuş, eğitim programlarını tamamlayarak sınavda başarılı olan(70 Puan alan) her öğretmen, 'uzman öğretmen' unvanına sahip oluyor.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğretmenler uzman öğretmenlik sınavından muaf tutuluyor. Uzman öğretmen unvanı olanların mevcut derecesine 'bir derece' ekleniyor.

Uzman öğretmenlikte en az on yılını doldurmuş, eğitim programlarını tamamlayarak sınavda başarılı olan (70 Puan alan)her öğretmen 'başöğretmen unvanına sahip oluyor.

Doktora eğitimini tamamlayan öğretmenler başöğretmenlik sınavından muaf tutuluyor. Başöğretmen unvanı olanların mevcut derecesine 'bir derece daha ekleniyor.

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları ile sağlanan iyileştirmelerin yanı sıra bu unvanları alan öğretmenlerimizin öğretim tazminatları da artırılıyor. Uzman öğretmen eğitim öğretim tazminatı, yüzde 20'den yüzde 60'a; başöğretmen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.

Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler bakımından da bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak. Bu madde, 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Beklemeye alıştık.Bu tarihi de ölmez sağ olursak bekleriz.Keşke bu düzenleme 15 Ocak 2022 de yürürlüğe girseydi daha güzel olmaz mıydı? (YARIN DEVAM EDECEK)