Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Ziraat Odası ve Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde, Doğanköy Mahallesi’nde kuru tarıma alternatif oluşturması amacıyla yetiştirilen aspir bitkisinin ilk hasadı gerçekleştirildi. 20 dekarlık deneme alanından yaklaşık 2,5-3 ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.

Nilüfer Belediyesi’nin açıklamasına göre çalışma, küresel ısınma, iklim değişikliği ve zorlaşan hava koşullarına karşı çiftçilere alternatif üretim seçenekleri oluşturulması amacıyla hayata geçirildi.

Nilüfer’de Alternatif Tarım Denemesi İlk Aspir Hasadı Yapıldı (2)

Doğanköy’de 20 dekarlık alanda ekildi

Doğanköy’de 2026 yılında ekimi yapılan kuraklığa dayanıklı aspir bitkisinin hasadına Nilüfer Belediyesi Kırsal Hizmetleri Müdürlüğü çalışanları, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Doğanköy Muhtarı Fedai Gül ve Başköy Muhtarı Recep Uslu katıldı.

Deneme ekimi, Nilüfer Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı çiftçi Fikret Balcı’ya ait 20 dekarlık tarlada gerçekleştirildi.

Projede, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen “Yektay” çeşidi tohumlar kullanıldı. Toplam 20 dekarlık ekim alanının 5 dekarı enstitü, 15 dekarı ise NİLKOOP tarafından desteklendi.

Nilüfer’de Alternatif Tarım Denemesi İlk Aspir Hasadı Yapıldı (4)

Hedef 2,5-3 ton ürün

İlk hasatta dekar başına 100 ile 150 kilogram arasında verim alınması, toplam üretimin ise yaklaşık 2,5-3 tona ulaşması hedefleniyor.

Açıklamada, aspir tohumlarının yüzde 30 ile 50 arasında yağ içerdiği, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9) olmak üzere iki farklı tipe sahip olduğu belirtildi.

Aspirin yemeklik yağ üretiminin yanı sıra kozmetik, cilt bakım ürünleri ve biyodizel üretiminde kullanılabildiği, yeşil kısımlarının ise çay olarak değerlendirilebildiği kaydedildi. Yüzde 21-22 oranında protein içerdiği belirtilen küspesinin de hayvan yemi olarak kullanılabildiği aktarıldı.

Nilüfer’de Alternatif Tarım Denemesi İlk Aspir Hasadı Yapıldı (3)

Aspir yağı Nilüfer Bostan marketlerde satılacak

Hasat edilen ürünlerin Nilüfer Belediyesi tarafından alınarak yağa dönüştürülmesi planlanıyor.

Elde edilecek yerli aspir yağının ambalajlanmasının ardından NİLKOOP’a ait Nilüfer Bostan marketlerde doğrudan tüketicilere ulaştırılacağı bildirildi.

Nilüfer’de Alternatif Tarım Denemesi İlk Aspir Hasadı Yapıldı (5)

“Tek bir ürüne bağımlı kalmak risk taşıyor”

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, değişen iklim koşulları ve üretim maliyetleri nedeniyle tarımda tek bir ürüne bağımlı kalmanın risk oluşturduğunu belirtti. Aybey, aspir bitkisinin bölgede ürün çeşitliliğine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Aspir bitkisini ilk kez ektiğini belirten çiftçi Fikret Balcı da alternatif bir ürünü denemenin heyecanını yaşadığını söyledi. Balcı, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir başta olmak üzere çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: İHA