Milli Savunma Bakanlığı, Suriye yönetiminin Türkiye’den savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla resmi destek talep ettiğini, bu doğrultuda eğitim, danışmanlık ve teknik destek çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında düzenlediği basın toplantısında, son dönemdeki askeri ve diplomatik gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Türkiye’nin, Suriye'nin savunma kapasitesini artırmaya yönelik destek sağladığını duyurdu.
Suriye'den Resmi Destek Talebi
Bakanlık kaynakları, Suriye yönetiminin Türkiye’den resmi destek istediğini, bu desteğin DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadeleyi kapsadığını belirtti. “Suriye yönetimi tarafından, savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve başta DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında Türkiye'den resmi destek talep edilmiştir” denildi. Açıklamada, bu kapsamda eğitim, danışmanlık ve teknik desteğin sağlanmasına devam edildiği vurgulandı.
IDEF 2025 Fuarı ve Askeri Gelişmeler
IDEF 2025 kapsamında 50 ülkeden 1400’den fazla firmanın katıldığı fuarda, savunma sanayisinin geldiği seviye dünya kamuoyuna tanıtıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yerli üretim SAR-56 piyade tüfekleri dahil edilirken, milli motor Levent de 18 Temmuz itibarıyla hizmete alındı.
Terörle Mücadelede Son Durum
Aktürk, son bir haftada 4 PKK’lı teröristin teslim olduğunu, çok sayıda silah ve mühimmatın imha edildiğini açıkladı. Yasa dışı sınır geçişleriyle ilgili de yılbaşından bu yana 3 bin 959 kişinin yakalandığı, toplamda 43 bin 630 kişinin geçişinin engellendiği bildirildi.
Gazze İçin Uluslararası Çağrı
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da değinen Aktürk, sivillere yönelik orantısız müdahalelerin uluslararası hukuk ihlali olduğuna dikkat çekti. “Uluslararası toplumu, bölgede kalıcı barış için güçlü ve ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Suriye ile İş Birliği ve SDG Gelişmeleri
MSB kaynakları ayrıca, Türkiye'nin Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğini belirtti. Suriye yönetimi ile SDG arasında sağlanan mutabakata da değinilerek, “SDG terör örgütü, Şam hükümetiyle yaptığı anlaşmaya uyduğunu somut olarak göstermek zorundadır” açıklaması yapıldı.
MSB, Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’nin güvenliği açısından dikkatle izlendiğini ve bölgesel istikrar için iş birliğinin sürdürüldüğünü vurguladı.





