Meslek dağılımında sürprizlerle karşılaşmaya hazır mısınız?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem, milletvekilleri arasında 96 farklı meslek grubunu temsil ediyor. İş insanı, avukat ve akademisyenler listenin başını çekerken, aralarında bir gemi kaptanı, bir besteci ve bir müzisyenin de bulunduğu sıradışı meslekler dikkat çekiyor.

Meclis'te Meslek Dağılımı Nasıl?

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi ile milletvekilleri arasındaki mesleki dağılımı sorguladı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yanıtında, 600 milletvekilinin toplamda 728 farklı meslek bildirdiği, bu sebeple bazı milletvekillerinin birden fazla meslek belirttiği ifade edildi.

meclis (3)

En Fazla Temsil Edilen Meslekler

28. Dönem Milletvekilleri Meslekleri Tablosu'nda en fazla temsil edilen meslek grupları şöyle sıralandı: İş insanı (158), avukat (122) ve akademisyen (42). Bu mesleklerin dışında eğitimci, ekonomist- iktisatçı, tıp doktoru, bürokrat gibi meslek grupları da meclisteki yerlerini aldı.

Sıradışı Meslekler

Meclis'te sadece geleneksel meslekler değil, birbirinden ilginç meslek grupları da temsil ediliyor. Bir gemi kaptanı, bir besteci ve bir müzisyen de TBMM'de yer alıyor.

"İş insanı (158), avukat (122), akademisyen (42)... uzak yol gemi kaptanı (1)."

meclis (2)

Meclis'teki Diğer Meslekler

Liste uzun, pek çok meslek grubu TBMM'de temsil ediliyor. İnşaat mühendislerinden gazetecilere, çiftçilerden yazarlara kadar geniş bir yelpazede meslek grubu, TBMM'de vekil olarak görev alıyor.

İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu

Meclis'in bu zengin mesleki yelpazesi, milletvekillerinin farklı mesleklerden gelen deneyimlerini ve perspektiflerini TBMM'ye taşıdıklarını gösteriyor. Farklı meslek gruplarından gelen milletvekilleri, ülkemizin geniş bir kesimini temsil etme potansiyeline sahip.

meclis (1)

Tabloda meslek grupları ve milletvekillerinin sayısı şöyle sıralandı:

"İş insanı (158), avukat (122), akademisyen (42), eğitimci (37), ekonomist- iktisatçı (33), tıp doktoru (32), bürokrat (24), inşaat mühendisi (22), gazeteci (18), siyasetçi (15), ziraat mühendisi (15), makine mühendisi (12), eczacı (11), serbest muhasebeci - mali müşavir (11), çiftçi (10), hukukçu (10), yazar (9), sosyolog (9), siyaset bilimci (7), mülki idare amiri (6), elektrik-elektronik mühendisi (6), bilgisayar mühendisi (4), diş hekimi (4), endüstri mühendisi (4), ilahiyatçı (4), müteahhit (4), bankacı (3), futbolcu (3), mimar (3), kimya mühendisi (3), jeoloji mühendisi (3), elektrik mühendisi (3), psikolog (3), araştırmacı yazar (2), biyolog (2), denetim elemanı (2), diplomat (2), müfettiş (2), mali müşavir (2), işçi (2), iş güvenliği uzmanı (2), iletişimci (2), hemşire (2), peyzaj mimarı (2), sanat tarihçisi (2), turizm işletmecisi (2), turizmci (2), yeminli mali müşavir (2) aile danışmanı (1), arkeolog (1), astsubay (1), aşçı (1), besteci (1), bütçe uzmanı (1), çalışma ekonomisti (1), çevre mühendisi (1), defterdar (1), emniyet müdürü (1), fizyoterapist (1), gemi inşa ve makine mühendisi (1), gıda mühendisi (1), müzisyen (1), metin yazarı (1), metalurji mühendisi (1), memur (1), medya yöneticisi (1), medya yapımcısı (1), madenci (1), kamu yönetimi ve siyaset bilimi uzmanı (1), jeodezi ve fotogrametri mühendisi (1), işletme yönetim uzmanı (1), işletme ve finans uzmanı (1), işletme mühendisi (1), istatistikçi (1), insan kaynakları ve yönetim danışmanı (1), insan kaynakları ve finans yöneticisi (1), harita mühendisi (1), orgeneral (1), orman mühendisi (1), pilot (1), planlama uzmanı (1), reklam- organizasyoncu (1), sanatçı (1), senarist (1), sinemacı (1), yönetmen (1), sistem mühendisi (1), sosyal politikalar uzmanı (1), şehir plancısı (1), tarihçi (1), teknik direktör (1), televizyoncu (1), tercüman (1), tıbbi teknolog (1), uluslararası ilişkiler uzmanı (1), uzak yol gemi kaptanı (1)."

Editör: AYHAN BAYRAKTAR