MAZİDEN HABER: Metin Anıl’dan Mehmet Yıldız’a cevap

 

Tarih 07 Ekim 2005. O tarihte İşadamı Mehmet Yıldız’ın gümrük binasının kapatılmasından ve gümrük binasının üstü kapalı olarak satışının gerçekleştirilmesinden sorumlu tuttuğu İTSO Başkanı Metin Anıl ve OSB Müdürü Erol Eruğur gazetecilerin karşısına çıkar. İddiaları yalanlayan ikili, konunun 6 yıl sonra gündeme getirilmesine ise bir anlam veremediklerini belirtir.

 

   2-313

ARŞİVDEN HABERİMİZİN DEVAMI ŞÖYLEDİR:

“ Starwood’un sahibi İşadamı Mehmet Yıldız, düzenlediği basın toplantısı ile İTSO Başkanı Metin Anıl ve OSB Müdürü Erol Eruğur’u hedefe almış, 1999 yılında açılan ancak şok bir kararla kapatılan gümrük binasını faaliyete geçirilmemesinden bu kiliyi sorumlu tutmuştu. Yıldız, açıklamalarında ayrıca gümrük binasının ihaleye çıkarılmadan (X) tekstil fabrikasına düşük bir meblağ ile satıldığını belirtmişti.

    Bu iddiaların kamuoyunda büyük yankı uyandırması üzerine İTSO Başkanı Metin Anıl ve OSB Müdürü Erol Eruğur basın mensuplarının karşısına çıktı.

GÜMRÜK BİNASINI BİZ KAPATTIRMADIK

 

    Sanayicilerin isteği üzerine, ihracat ve ithalatta yaşanılan hareketlilik nedeniyle İnegöl’de gümrük kurulduğunu belirten Anıl,  o dönemde yönetimde bulunanların gümrüğün açılması noktasında büyük uğraşlar verdiğini belirtti. Gümrüğün faaliyete geçecek noktaya geldiğini dile getiren Anıl,

“İnegöllü sanayiciler heyecanlı bir bekleyiş içindeydik. Ancak 17 Eylül 1999 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in imzası ile Bakanlar Kurulu kararı ile İnegöl Gümrük’ünün kapatıldığına yönelik bir yazı aldık. Yani gümrüğü biz kapatmadık. Kapatılmasına yönelik kararda dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve 36 bakanın imzası var”

BİNAYI 200 MİLYARA SATTIK

 

    “Gümrük’ün yeniden açılamayacağını anlayınca satışına karar verdik. 7 dönümlük bu yeri ilk önce gümrük binasını, yanında faaliyet gösteren (X) firmasına önerdik, yani doğru olanı yaptık. İşadamımız Mehmet Yıldız’ın ‘acaba 200 milyara mı sattılar’ beyanının cevabı işte bu dekontta bellidir. Evet  20 Aralık 2005 tarihinde alınan bir kararla 200 milyara sattık”

 

NEDEN 6 YIL SONRA

İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 02 Mayıs 2024 İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 02 Mayıs 2024

 

    “Aradan 6 yıl geçti, niçin bu konunun gündeme getirildiğini anlayamadık. Ben yapılan işlere bakınca yapılan işlere üzülüyorum. Gümrük binasının satışına onayı veren isim dönemin OSB başkanı Hikmet Şahin, ama bugün yine aynı şey olsa, yine aynı karar verilirdi. Çünkü ortada olan bir yanlışlık yok. Bizler o günün alınan kararın arkasındayız. Bu arada bugün yeniden gümrük açılması gündeme geldi, şunu buradan ilan ediyorum, İnegöl, yeni bir gümrük yapar ve sanayicilerin hizmetine sokar” diye konuştu.

Konunun medyaya taşınmasını eleştiren İTSO Başkanı Metin Anıl konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

KONUNUN MEDYAYA TAŞINMASI YANLIŞ

 

    “6 yıl sonra gündeme getirilen bu konu sanayicilerin konusudur. Bizler bu konuları sanayicilerimizle yaptığımız toplantılarda tartışırız. Oysa Mehmet Yıldız, toplantılara hiç katılmıyor. Değerli işadamımız bu meseleleri bir medya kanalında tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Bizler kendi içimizde ki sorunları kendi toplantılarımızda konuşuruz. Oraya gelsin biz orda tartışırız” diye konuştu.

 

AÇIKLAMALAR TALİHSİZLİK

 

     Eleştirilerin hedefi olan diğer bir isim olan OSB Müdürü Erol Eruğur ise 25 yıldır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde görev yaptığını ve görevi esnasında hiçbir sanayiciye saygısızlık yapmadığını belirtti.

    Eruğur açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Bu savaşa bir anlam veremedim. Bugüne kadar sanayicinin yanında olmaya çalıştım, çünkü benim görevim bu. Değerli işadamımızın yapmış olduğu açıklamalar her yönüyle talihsizcedir. Ben birinin karşısında olmadığım gibi hiç kimsenin yanında da değilim” diye konuştu.

   İTSO Başkanı metin Anıl ve OSB Müdürü Erol Eruğur düzenledikleri basın toplantısının ardından basın mensuplarına 6 yıl önceki belgeleri gösterdiler.

 

 

Editör: AYHAN BAYRAKTAR