İnegöl Spor Lisesi Kız Futsal Takımı Türkiye Finallerinde! İnegöl Spor Lisesi Kız Futsal Takımı Türkiye Finallerinde!

YENİCEKÖY TARİHİ HAMAMI

İnegöl’de yaşayıp da çoğu görmemiştir burayı. Çoğu kimse için de bir önemi yoktur. Eski bir taş yığını, çöplük, virane, yıkılacak arazisi satılacak, yerine beton bine dikilecek bir alandır burası birileri için.

Osmanlı torunuyuz diye övünürken bir takım idareciler, Osmanlı mirası eserler böyle çürümeye terk edilmiş, uzatılacak bir el beklemektedir.

1-829

İnegöl’de dinimizin ve atalarımızın temizliğe verdiği önemin somut bir göstergesi olarak çok sayıda hamam yapılmıştır. Bu tablo da onların nesli olan bizlerin temizliği ve vefası hakkında somut bir göstergesidir.

Daha önce bu tarihi yapılarla alakalı birçok kez haber yapıldı. Yazı yazıldı. Yetkililer göreve çağrıldı. Ancak sonuç ortada.

2-711

Şipali, Deydinler, Hamzabey, Yeniceköy, Alibeyköy, Sarıpınar ve Hamzabey mahallelerindeki aynı manzarayı görebilirsiniz.

Fotoğraftaki tarihi hamam İnegöl  Yeniceköy mahallesinde bulunmaktadır.

 Osmanlı döneminden kalma, 1500'lü yıllarda yapılan  bu hamam, tarihe meydan okurken, kıymet bilmezler tarafından tahrip edilmiş halini görüyoruz. Birileri için burası çöp alanı olmuş.

3-400

2019 yılında Yeniceköy mahallesi muhtarı olan Şükrü Kutluca basına şu açıklamayı yapmış:

 'Yeniceköy mahallemizin girişinde Osmanlı döneminde yaklaşık 500 yıl önce yapılan hamamımızın hali ortada. Günümüze kadar her türlü hava şartlarına ve doğa olaylarına rağmen direnen bu eser, bazı vatandaşlar tarafından tahrip edildi, yıkılmamak için adeta direniyor. İçerisi çöp yığınlarıyla dolu, korunmasız halde. Acilen bu konuda bir çalışma yapılması gerekiyor. Yıllar önce belediye iken burada bir çalışma başlatılmış fakat mülkiyet sahibi bu duruma izin vermemiştir. Bu eserler bulundukları yerin kimliği sayılır. Yıllarca ayakta kalan bu eserin kamulaştırılıp, restore edilmesini, atalarımızdan bize miras kalan bu eserlere sahip çıkılmasını arzu ediyoruz.”

4-317

2019 yılında hamamla ilgili yapılan başka bir haber: “İnegöl Belediyesi´nden edinilen bilgilere göre, belediye tarafından hazırlanan restorasyon planı tarihi hamamın yer sahibinin reddetmesi sonrası iptal oldu. Yer sahibinin sıkıntı çıkarması nedeni ile tarihi hamamın restorasyonu yapılamadı. Restorasyonu yapılamayan tarihi hamam bakımsızlıktan dolayı çürümeye mahkum olurken, hamam içerisi tahta istifleme yeri olarak kullanılıyor. Önümüzdeki aylarda İnegöl Belediyesi´nin tekrar konu ile ilgili kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları için yeniden proje yapılacağı öğrenildi.”

5-247

2013 yılında yapılan bir habere bakalım: “Yenice Hamamı kültür merkezi oluyor. Yenice beldesinde 1600'lü yıllarda yapılan tarihi hamam restore edilerek kültür merkezine dönüştürülecek. Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu da kamulaştırma ödeneğinin çıkartılması için gereken desteği veren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik'e teşekkür etti. Başkan Aksu tarihi hamamın kültür merkezine dönüştürülmesi için yaklaşık 750 bin TL harcanacağı ve bu bedelin Yenice Belediyesi, İl Özel İdaresi Tarihi Eser Fonu ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü kaynaklarından karşılanacağı sözlerine ekledi.”

5d305852eb10bb3d6c4cac95

Yeniceköy tarihi hamamıyla ilgili, bu ve benzeri haberleri internette bulmanız mümkün. İki habere baktığımızda görüyoruz ki;2013 ile 2019 arasında hiçbir şey yapılmamış. Söylenen herşey yalan olmuş. Peki sonuç? Sıfır elde var sıfır. Sonucu merak edenler tarihi hamamı gidip yerinde görebilirler.

6-181

Güncel İnegöl, sondakika İnegöl haberleri için tıklayınız

Editör: AYHAN BAYRAKTAR