MAHMUDİYE MAHALLESİ VE BEDRE KÖPRÜSÜ

Fotoğraf köprünün üzerinden çekilmiş. İnegöl’e doğru bir at arabası ilerliyor. O at arabaları bugünkü kamyonetlerin ve halk otobüslerinin vazifesini görürdü İnegöl’de.

Özellikle Perşembe günleri annelerimiz pazara gidip gelirken bu at arabalarını tercih ederlerdi.

Fotoğrafta görülen ev bir bağ evi idi. Elma bahçesinin girişinde bulunurdu. Şimdi bu bağ evinin yerinde sağlık ocağı var.  At arabası ile ilerliyoruz. Sağda yeşil bir alan var. Gürcü mahallesinin çocukları bu alanda top oynarlardı.

DEYDİNLER YOLU MAHMUDİYE BEDRE DERESEİ (3)

Şimdi o çayırlık alanda Samda Okulları ve Spor salonu var. 90’lı yıllara kadar, bu alandan itibaren Mahmudiye mezarlığına kadar ağaçlık, tarla, bahçe  ve yeşil alanlar vardı. Urgancılar Camii’nin yapıldığı alan bir elma bahçesi idi.

217815164_4229245520430028_2686141921901263813_n

Yollarımız asfalt değildi, topraktandı, yağmur yağdığında çamur olurdu. Ama İnegöllüler bu çamur yollarda bile temiz insanlardı.

Topraktan insanlardı ama çamur insanlar değillerdi. Artan beton binalarla birlikte yeşil alanlarımızı bir bir kaybettik. Yollarımız asfalt oldu ama o asfaltlar adeta yüreklerimize de döküldü. Maalesef İnegöl kültürüne ve tarihine dair bir çok değerimizi kaybettik.

DEYDİNLER YOLU MAHMUDİYE BEDRE DERESEİ (2)

O köprüden çok sular aktı. Çok insanlar geçti. Çok şey değişti. İnegöl değişti. İnegöllüler değişti.

O köprüden en az çeyrek asır önce geçmemişseniz bu fotoğrafın ve satırların sizin için bir anlamı olmayabilir. O köprüden dereye taş atmamışsanız, o derede yüzüp balık tutmamışsanız, o çayırlarda koşturmamışsanız bu yazımın bir anlamı olmayabilir sizin için.

6-225

Bu karelerin değerini o mekanlarda ve o zaman dilimlerinde çocuk olanlar, delikanlı olanlar çok iyi bilir. O mekanların ve zamanların insanları çok azaldılar. Onların kıymetini iyi bilin.

DEYDİNLER YOLU MAHMUDİYE BEDRE DERESEİ (1)

İnegöl'de Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı İnegöl'de Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı

 AYHAN TALHA BAYRAKTAR

  İnegöl’de bugün, İnegöl haberleri, İnegöl son dakika haberleri, İnegöl güncel haberleri öğrenmek için TIKLAYINIZ      

 

 

 

Editör: AYHAN BAYRAKTAR