Peki, onu bu kadar özel kılan nedir? Kula'dan Ankara'ya, oradan da İnegöl'ün cemiyet hayatına uzanan bu yolculuğu nasıl tamamladı?

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (2)

09 Nisan 1952 Manisa Kula doğumlu.

Manisa'nın Kula ilçesinde doğan Mahmut Çil, sıradan bir çocukluktan alıp, kendini Türkiye'nin en önemli cemiyet adamlarından biri olarak konumlandırdı.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (1)

İlkokul eğitimini Kula'da tamamlayan Çil, Ankara İmam Hatip Okulu mezunu. ODTÜ Sosyoloji Bölümünde iki yıl eğitim aldıktan sonra yönünü değiştirerek Bursa İTİA'dan mezun oldu.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (6)

İnegöl'ün Değişimine Tanıklık Eden Adam

1985'ten itibaren İnegöl'e yerleşen ve burada serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalışan Mahmut Çil, ilçenin cemiyet hayatında da aktif bir rol aldı.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (8)

Yıldırım Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan Çil, İnegöl Gazeteciler Derneği'nde yönetim ve denetim kurulu üyelikleriyle hizmet verdi.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (5)

Toplumsal Hizmetlerin Öncüsü

İnegöl Tarihi Mehteri Yaptırma ve Yaşatma Derneği, İnegöl İshakpaşa Kütüphanesi Yaşatma Derneği, İnegöl Özel eğitim Gerektiren Çocukları Koruma Derneği gibi önemli kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapan Çil, toplumsal hizmetlerde de öncü rol üstlendi.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (12)

Siyasetteki Yolculuğu

Millet Partisi İlçe Teşkilatı'nda aktif siyaset yapan Çil, 1985'ten itibaren partinin yönetim kurullarında başkanlık ve yöneticilik yaptı.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (11)

İhsan Varışlısoy'un vefatından sonra partinin cemiyet hayatındaki yüzü haline gelen Çil, 1995 Genel Seçimleri'nde milletvekili adayı, 1998 Yerel Seçimleri'nde İnegöl Belediye Başkan adayı oldu.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (13)

İnegöl'de Hava Nasıl? Sıcaklık Artacak mı? İnegöl'de Hava Nasıl? Sıcaklık Artacak mı?
"Bursa SMMMMO İnegöl Temsilciliği ve Bursa Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış olan Çil ilçemizde yaşantısını sürdürdü." - Anılarla İnegöl, s.149

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (14)

15 Tem 2019 tarihinde vefat etti. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun!

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (3)

O naif, mütebessim, emin, müsbet ve mümin haliyle gönüllerde iz bıraktı.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (10)

Mahmut Çil'in hayatı, sadece İnegöl'de değil, Türkiye'nin birçok yerinde ilham verici bir hikâye olarak anlatılıyor. İnegöl ve Kula arasında köprü kurarak, her iki ilçenin gelişimine katkıda bulunan bu değerli isim, toplumun her kesimine ulaşmayı başardı.

Genç Gazete Manisa Kula’dan Mahmut Çil Kimdir (15)Kaynak: 1299 İnegöllü- Turhan Şahin

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR