18 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 39 yaşındaki Sedat Aydoğ, yaşadıklarını Genç Gazete Pazar'a anlattı. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen 'Buna da şükür' diyen Aydoğ, en çok değneksiz yürümek istediğini söyledi.

Şaban KILIÇCI-Cem TAŞKINER ÖZEL HABER

İnegöl'e bağlı Mezit köyünde ikamet eden Sedat Aydoğ 21 yaşında böbrek yetmezliği hastalığına yakalandı. Böbrek yetmezliğine bağlı kemik erime sorunu da yaşayan Aydoğ, böbrek nakli için gün beklerken, Hepatit hastalığına da yakalandı ve böbrek nakli hayalleri suya düştü. Aydoğ, şua nda böbrek yetmezliğinin yanı sıra kemik erimesi ve hepatit hastalığı tedavisi görüyor. Koltuk değnekleriyle yürüyebilen Sedat Aydoğ, tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen 'Buna da şükür' diyerek yaşama dört elle sarılıyor.

18 YILDIR MAKİNEYLE YAŞIYOR

İnegöl Devlet Hastanesi Sani Konukoğlu Vakfı Diyaliz Merkezinde tedavi gören Sedat Aydoğ, 18 yıldır aralıksız diyalize girdiğini söyledi. 21 yaşında böbrek yetmezliği hastalığına yakalandığını ifade eden Aydoğ: "18 yıldır diyalize giriyorum. Hastalığım tam olarak, diyalize girmeden önce çok fazla belirti vermedi. Diyalize 15 gün kala gözlerde şişme, tansiyon yüksekliği, nefes darlığı şeklinde başladı. Daha sonra acile geldiğimizde böbrek yetmezliği tespit edildi. Ondan sonra ilk Bursa'da diyalize girdim. Sonra 5 yıl Eskişehir'de daha sonra da İnegöl'e geldim. Çalışmıyorum. Benden biraz daha iyi olanlar çalışabiliyor. Benim ayrıca böbrek yetmezliğine bağlı kemik erime sorunum var. Ondan dolayı çalışmam zor oluyor. Ama diyalize girip de çalışanlar var. Haftanın 3 günü diyaliz oluyor 4 gün serbest olunca çalışanlar oluyor. Tabi genel olarak çalışmaları pek uygun olmuyor."dedi.

ORGAN NAKLİ HAYALLARİ SUYA DÜŞTÜ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportaj İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportaj

Aydoğ, organ nakli sırası beklerken hepatit hastalığına yakalandığını belirterek: "Organ nakline bundan 3 sene önce müracaat etmiştim. Hepatitle ilgili bir sorun çıktı. Bundan dolayı listeye alınamadım. 6 ay hepatit tedavisi gördüm. Fakat düzelmeyince listeye giremedim. Şu anda beklemedeyim. Eğer hepatitlerde bir düzelme olursa nakil sırasına girebilirim. Tabi son yıllarda organ nakli yaygınlaştı. Listeye girebilseydim iyi olacaktı. Ben de isterdim ama şuan için beklemedeyiz. Ailem bana bakıyor. Annemle beraber kalıyorum. İnegöl'e bağlı Mezit köyünden gidip geliyorum. Ailemde böyle bir hastalık yoktu. Bir bende çıktı."dedi.

"BU HASTALIĞA ZAMANLA ALIŞTIM"

İnsanın zamanla bu hastalığa alıştığını söyleyen Aydoğ, şunları söyledi: "İlk seneler tabii ki zor oluyor. İlk aylar diyalize girmek bayağı zorluyor. İnsan bir değişik oluyor. Kendini oraya veremiyor. Daha doğrusu bu olayı kabullenemiyor. Bu hastalığı geçici olarak görüyor. Fakat sonra alışıyor. 1 seneden sonra normal işe gider gibi gidiyor, geliyor. Haftanın 3 günü hariç normal yaşantısını devam ettiriyor. Tabi diyalizden sonra yorgunluk veriyor. Tedavideki acıya artık alıştık. Damarlar da zamanla alışıyor. Acı olarak değil de yorgunluk oluyor. Eğer tansiyonun yerinde giderse diyaliz esnasında 4 saat - 5 saat fazla bir sorun çıkmıyor. Genelde genç hastalarda çok fazla sorun çıkmıyor ama yaşlılar biraz daha fazla etkileniyor. Özellikle 60 yaşını geçen hastalar diyalizde bayağı bir sorun yaşıyorlar."

"DEĞNEKSİZ YÜRÜMEYİ ÖZLEDİM"

En çok ne yapmayı özlediniz sorusunu 'Değneksiz yürümeyi özledim' diyerek cevaplandıran Aydoğ: Buna da şükür... En çok özlediğim şey; böbrek nakli durumu olmadığına göre, değneksiz bir şekilde yürüyebilmek. Bir de benim ayak sorunum var. En çok özlediğim o. Ama ona da alıştım. Son 3-4 senedir. Kemik erimesine bağlı yürüme zorluğu oldu. Buna da şükür. Her istediğimi yapabiliyorum sayılır. Öyle büyük bir engel yok. Çünkü alıştık" ifadesini kullandı.

ORGAN BAĞIŞINA DAVET

İnsanların çekinmeden organ nakli yapmasını da isteyen Aydoğ, "Böbrek bağışıyla ilgili herkesin duyarlı olması lazım. Özellikle bizim milletimizde bir korku var. Ama bu son yıllarda baya bir azaldı. Daha doğrusu bilinçlenme oldu. Daha önce "Acaba versem bana ne olur" diye düşünüyorlardı. Fakat son yıllarda baya bir organ bağışı konusunda artış var. Doktorların anlattıklarına göre fazla bir zorluğu yok. Bağışçı bir tane böbreğini veriyor kalan tek böbreği ile yaşamında herhangi bir olumsuz etki yapmıyor. Onun için böbrek bağışını tavsiye ederim, versinler. Gerçi bana olmasa da sırada olanlara büyük bir kolaylık sağlar. Büyük bir şans olur."

"ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT ETSİN"

Şeker ve tansiyon hastalarının dikkatli olmasını isteyen Aydoğ, şöyle konuştu: "Sağlıklı insanlar tansiyonlarına, şekerleri varsa şekerlerine dikkat etsinler. Böbrek yetmezliği şeker hastalarında görülmesi bir hayli yüksek. Şekerlerini kontrol altında tutsunlar. Tansiyona dikkat etsinler. Genç hastalarda özellikle tansiyona bağlı ortaya çıkabiliyor. Yaşlı hastalarda şeker hastalığına bağlı. Bunlara dikkat etsinler. Beslenmeye dikkat etsinler. Sık sık kontrole gitsinler."

.