Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadetini yerine getiren milyonlarca insan, bazı durumların orucu bozup bozmayacağı konusunda sorularına yanıt aramaktadır. Bu sorulardan biri de kusmanın orucu bozup bozmadığına dairdir.

Diyanet'in 5 yıllık stratejik planı ortaya çıktı Diyanet'in 5 yıllık stratejik planı ortaya çıktı

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği bilgilere göre, kusmanın orucu bozup bozmadığı konusunda belirli kurallar bulunmaktadır.

Genç Gazete Kusmak Orucu Bozar Mı (3)

Kendi Kendine Gelen Kusma orucu bozar mı?

Kendi kontrolü dışında, kendiliğinden gelen kusuntu, miktarı ne olursa olsun orucu bozmaz. Aynı şekilde, mideden ansızın ağza yükselen ve tekrar mideye dönen şeyler de orucu etkilemez.

Bu durumda, kustuğu için orucunun bozulduğunu zannederek yeme ve içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Ancak bu durumda kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir.

Genç Gazete Kusmak Orucu Bozar Mı (5)

Kendi isteği ile Kusmak orucu bozar mı?

Kişinin kendi isteğiyle ve boğazına müdahalesi ile ağız dolusu kusması halinde oruç bozulur. Bu durumda kişi, orucunu kaza etmek zorundadır.

Genç Gazete Kusmak Orucu Bozar Mı (1)

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” diye buyurmuştur.
Genç Gazete Kusmak Orucu Bozar Mı (2)

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu