KURBAN DEĞİL KENDİLERİNİ KESİYORLAR

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur? Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur?

cow-resting-grass-covered-hills

İlk Yardım Kursları Koordinatörü,Acil Servis doktoru Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, yaklaşık 17 yıldır acil serviste görev yaptığını, geçen yıl Kurban Bayramı'nın ilk gününde acil servise 200'den fazla kesi vakası aldıklarını söyledi.

Bayramoğlu, büyük damar yaralanmaları nedeniyle ölümle sonuçlanacak ciddi yaralanmalı vakaların da olduğunu aktardı.

ÇOK CİDDİ KAZALAR OLUYOR

ox-with-horns-grassy-field-countryside

Kurban Bayramı'nda acil servislerde parmak, kol ve el kesi vakalarıyla karşılaştıklarını dile getiren Bayramoğlu, şöyle devam etti:

"İnsanlar bayramda acillere bir yerlerini kesme sonucu ve aşırı yemeye bağlı fonksiyonel bağırsak, sindirim sorunlarından geliyor. Biz bayramda vatandaşların acilde değil evlerinde olmalarını istiyoruz. Seneden seneye kurban kestiğimiz için bu konuda deneyimli olmamamız çok doğal ancak bu konuda yetkin ve yetkilendirilmiş kişilerle çalışılmasını öneriyoruz, böylece çok ciddi kazaları önleyebiliriz."

BAYRAMINIZ ZEHİR OLMASIN

holstein-cattle-grazes-rural-meadow-beauty-generated-by-ai

Kurban kesimi sırasında güvenli kesim alanı oluşturmanın önemine, işaret eden Prof. Dr. Bayramoğlu, yaralanma, kesi durumunda temiz bir kumaş parçası ile basınç uygulayıp ardından sargı bezi ya da başörtüsüyle baskılı bandaj yapılmasını ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını istedi.

brown-cow-grazing-yellow-field

Bayramoğlu, "Bayramda acil servislerde kolu, eli, bacağı kesilenleri görmek istemiyoruz, bu işi kasaplar, ehil insanlar yapsın, acemi kasaplar yapmasın." Dedi.

AŞIRI YEMEK DE ACİLLİK YAPIYOR

cow-resting-grass-covered-hills (1)

Bayramda aşırı yemeye bağlı problemlerle ilgili de acile çok vaka geldiğini anlatan Bayramoğlu,

"Bayramda lezzetli kurban etini hemen ciddi şekilde tüketiyoruz, böyle olunca bayramın kalanı aynı şekilde geçmiyor. Olabildiğince porsiyonları kontrol altında tutun, aşırı yağlı ağır yiyeceklerden kaçının ve ölçülü tatlı tüketin, tatlı tüketirken ise meyve ağırlıklı tüketin. Besinlerin tüketiminde çiğnemeye önem gösterin, bayramınız ağız tadında geçsin, zehir olmasın." diye konuştu.

brown-mountain-cows-grazing-pasture-summer

Editör: AYHAN BAYRAKTAR