İslam inancında sihirin yeri ve etkileri her zaman tartışma konusu olmuştur. Kur'ân-ı Kerim'de sihir ve sihirbazların durumu detaylı bir şekilde ele alınırken, İslâm'ın bu konudaki kesin yasakları ve uyarıları dikkat çekiyor. Peki, İslam'a göre sihir nedir ve bu eski sanatın yarattığı tehlikeler nelerdir?

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (6)

Sihir ve İslam: Kutsal Kitapta Yer Alan Açıklamalar

Kur'ân-ı Kerim, sihir konusunda önemli bilgiler sunar. Bakara, Araf, Yunus, Şuara, Taha, Kalem ve Felak Sûreleri, sihir ve sihirbazlar hakkında ayetler içerir.

Sihir, insanı felakete sürükleyen yedi büyük günahtan biri olarak kabul edilir ve bu nedenle İslâm'da kesinlikle yasaklanır.

Özellikle Bakara Sûresi'nin 102'nci âyeti, yahudilerin sihri kötü amaçlar için nasıl kullandıklarını anlatırken, Taha Suresi'nde Firavun'un sihirbazlarıyla Musa arasında geçen bir olaydan bahsedilir.

A'raf Sûresi'nin 116'ncı âyetinde de sihirbazların halkın gözlerini bağlayıp onlara korku saldıkları bildirilir. Buna göre sihir olayı vardır, yapılması imkan dahilindedir.

Ancak sihirin yapılabilmesi bunun helal olduğu anlamına gelmiyor.  Sihir, kendisine has usûl ve metotları bulunan bir ilim dalı haline gelmiştir. Sihir ilmine vakıf olmuş, usûl ve metodlarını kavramış mütehassıslar vardır ve bunlara "sihirbaz" denir.

İslâm Fıkhına göre: "Kim sihri öğrenir ve onu ameli sahada tatbik ederse, küfür işlemiş olur, fakat onu öğrenmekte, tatbikinden sakınıldığı takdirde bir mahzur yoktur. Bu, tıpta kimyevi maddeler arasında yeralan şiddetli bir zehir gibidir ki, eczacılıkta çeşitli hastalıklar için tedavi maddesi olarak kullanıldığı halde kötü niyetli bir kişinin elinde öldürücü bir silah olur"

Genç Gazete Kur'ân I Kerim'in Işığında Sihir Ve Büyü Konusu, Büyüden Nasıl Korunabiliriz  (5)

Kur'ân'da Sihir ve Sihirbazlar

"Sihirbazın felah bulmayacağı" (Taha Sûresi, Ayet: 69) şeklinde bir ayetle, Kur'ân-ı Kerim sihirbazların kaderini belirlerken, İslâm'ın sihre bakış açısını net bir şekilde ortaya koyar.

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (4)

Sihirin Yarattığı Tehlikeler

Sihir, Kur'ân-ı Kerim'de, insanların hislerine, fikirlerine ve sağlığına zarar verebilecek bir güç olarak tanımlanır.

İslam alimleri, sihir yapmanın, büyüye sığınmanın  haram olduğunu, hatta dinden çıkma sebebi olabileceğini belirtirler.

Sihir, kimi zaman insanların aklını bozabilir, ilişkilerine zarar verebilir ve hatta ölüme yol açabilir.

İslâm Dini, sihrin varlığım inkar etmemiş: fakat tevhid inancına zarar verdiği, kontrolü mümkün olmadığı ve genellikle kötüye kullanıldığı için yasaklamıştır.

Genç Gazete Kur'ân I Kerim'in Işığında Sihir Ve Büyü Konusu, Büyüden Nasıl Korunabiliriz  (3)

İslam'da Sihirle Mücadele

Peygamber Efendimiz (S.A.S), sihri, helak edici yedi büyük günah arasında sayarken, bu tehlikeli eylemin ciddi sonuçlarına dikkat çeker. "Kim bir düğüm bağlar da sonra ona üflerse sihir yapmış olur. Sihir yapan da şirke (Allah'a ortak koşmaya) gitmiştir" (Hadis) şeklinde ifadelerle, sihrin ciddiyetine vurgu yapılır.
Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (3)

Bir gün Peygamberimiz (S.A.S):

- Siz, (fertlerin ve milletlerin mahvına sebep olan) helak edici yedi günahtan sakınınız buyurmuştu.

Ashab-ı Kiram:

- "Ya Resulallah, bunlar hangileridir?" diye sordular. Peygamber (S.A.S):

-"Allah 'a ortak koşmak,

SİHİR (büyü)yapmak,

Rüyada Ceylan görmek ne demek? Dini rüya tabirleri Rüyada Ceylan görmek ne demek? Dini rüya tabirleri

Haksız yere bir kimseyi öldürmek,

Faiz yemek,

Yetim malı yemek

Düşman ile savaşırken savaş alanından kaçmak, Evli ve hiçbirşeyden haberi olmayan namuslu bir kadına zina isnad ve iftirasında bulunmak"r(26). Bir başka hadislerinde de Allah Elçisi şöyle buyuruyor:

"Kim bir düğüm bağlar da sonra ona üflerse sihir yapmış olur. Sihir yapan da şirke (Allah'a ortak koşmaya) gitmiştir.

Genç Gazete Kur'ân I Kerim'in Işığında Sihir Ve Büyü Konusu, Büyüden Nasıl Korunabiliriz  (2)

İslâm Dini, sihrin varlığını kabul etmekte ancak, yapmayı ve yaptırmayı kesinlikle yasaklamaktadır. Zira, "sihir: Hislere, fikirlere, eşya ve cisimlere tesir edebilmektedir." Sihir yapanlar cinlerden ve şeytanlardan ayrdım alırlar. Büyü yaparken, Şeytan ve cinlerin öğrettikleri usul ve metotları kullanırlar. Bu itibarla sihir insanı hastalandırır, aklını bozar, kan-koca arasını açar. Hatta ölüme kadar götürebilir. Büyücülük büyük kul hakkı ihlalidir. Cinayet gibi günahtır. Bunun içindir ki İslâm, bu işle uğraşanları kötülemiş, en büyük cezayla tehdit etmiştir.

Hz. Ayşe, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) Efendimizin şöyle dediğini rivayet ediyor:  "Melekler anâne yani bulutlara inerler de gökten geleceğe dair vaki olacak bazı şeyleri aralarında konuşurlarken şeytanlar, meleklerden bir haber kapıp, işittiklerini kahinlere -büyücülere- gizlice ulaştırırlar. Bu havadislerle beraber kendiliklerinden de yüzlerce yalan uydururlar"

Allah'a sığındıktan ve Allahda koruduktan sonra hiç bir sihirbazın sihri etkili olamaz. Çünkü Kur'ân-ı Azimüşsan'da "Sihirbazlar Allah 'ın izni olmadıkça onunla hiçbir kimseye zarar verici değillerdir." Bakara suresi,âyet, 102

Genç Gazete Sihir Ve Büyü Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler (1)

Yunus Sûresi 77. âyette , "Sihirbazlar umduklarına eremezler" buyurulmaktadır.  Allah'ın emrine muhalif olan bu tür sihir işleriyle uğraşanlardan pekçok kimse, hayatları boyunca mutlu olamamışlar, sefalet ve rezalet içinde yaşamışlardır. Bazıları çeşitli hastalıklara yakalanarak acılar içerisinde kıvrana kıvrana yok olup gitmişlerdir.

Allah'ın haram kıldığı bu tür işleri kendisine meslek edinen insan, bu dünyada huzur bulamaz. Ahirette de azabı büyüktür. Çünkü Allah'ın "sihirbaz felah bulamaz" hükmü ortadadır.

Genç Gazete Kur'ân I Kerim'in Işığında Sihir Ve Büyü Konusu, Büyüden Nasıl Korunabiliriz  (1)

SİHİR VE BÜYÜYE KARŞI MANEVİ KALKAN

Sihir ve büyüye karşı; Fatiha, İhlas, muavezeteyn (Felak ve Nas) sureleri, Âyetel Kursi gibi ayetlerin okunması tavsiye edilmiştir. Abdestli dolaşmak, temiz olmak, küfür sözlerden uzak olmak, namazlarını ihmal etmemek, alkol, kumar ve zinadan uzak durmak, evde Kuran-ı Kerim okumak, sihir ve büyüye karşı en güzel manevi kalkandır.

Hz. Ayşe (r.a)'den rivayet edilmiştir: "Peygamber (S.A.S) her gece yatağına geldiği zaman iki elini birleştirerek avucunun içine; Kulhüvallâhü Ehad, Kul eûzü Eirabbi'l Felak ve Kul eûzü Birabbin-nâs sûrelerini okuyup ellerine üflerdi. Sonra iki eliyle vücudundan elinin yetiştiği yerleri sıvazlardı. Elleri ile başını, yüzünü, vücudunun ön kısmını meshetmeğe başlardı. (Sonra vücudunun arka tarafını mesh ederdi). Ve böyle okuyup üfleyerek vücudunu mesh etmeği üç defa tekrarlardı."

Kur'ân-ı Kerim ve hadisler, sihir konusunda detaylı bilgiler sunarken, müminleri bu tehlikeli ve yasak olan eylemden sakındırıyor.

İslam'ın sihirle mücadelesi, hem inançsal hem de toplumsal bir sorumluluk olarak önemini koruyor.

Kaynak: Yaşayan Hurafeler- Kemalettin Erdil

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR