Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşma politikaları kapsamında alınan faiz artırımı kararlarının kredi kartlarına yansıtılmayacağını önceden belirtmişti. Ancak, TCMB'nin yılbaşından itibaren toplu bir uygulama yapacağı ve kredi kartı faizlerinin artacağı açıklandı. Kredi kartı borcu olanlar için önemli uyarılar içeren bir açıklama yapıldı.

Kredi kartı borcu olanlar aman dikkat

Geçtiğimiz haziran ayından bu yana devam eden parasal sıkılaşma sürecinde TCMB, 6 Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımı kararları almış ve politika faizlerini yüzde 40'a çıkarmıştı. Bu kararlar doğrultusunda kredi kartı akdi faizleri de yükselmişti. Ancak, bu artışların yılbaşında toplu bir şekilde uygulanacağı bilgisi verildi.

Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı

Haziran ayında yüzde 1.36 seviyesinde olan kredi kartı akdi faizleri, alınan faiz artırımı kararları sonrasında yüzde 3.71'e yükseldi. Aralık ayında ise kart faizlerinin yüzde 4.17'ye çıkması bekleniyor.

Kredi kartı borcu olanlar aman dikkat

TCMB, bu ayki politika faizi artışının kredi kartı faizlerine yansıtılmayacağını, ancak yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında alınan faiz kararlarının kart faizlerine toplu bir şekilde yansıtılacağını açıkladı.

Piyasaların beklentisi doğrultusunda 250 baz puanlık bir artış yapılması halinde, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla kredi kartı akdi faizlerinin yüzde 4.40 seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5.16 olacak.

Son 6 ay içinde TCMB'nin kart faizlerini üç katın üzerinde artırması, özellikle dar gelirli vatandaşları mali açıdan zorlayabilir. Ayrıca, bu faiz oranlarına Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintilerinin eklenmesi, kart borcu olanlar için yeni bir mali yük ortaya çıkarabilir.

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57