Evet,yanımızın dibinde olmasına rağmen çok uzaklarda olan,İstiklal Savaşı'nda İnegöl'de vatanı uğruna canlarını veren 83 şehidin bulunduğu Halhalca İstiklal Savaşı Şehitliğinden bahsediyorum. Uzak kaldı gönüllerimize, yüreğimize seslenemedi, sesini duyuramadı, yalnızlığını haykıramadı bizlere. Eee, ne yapalım işlerimiz çok yoğun, vaktimiz çok değerli, öyle her şeye zaman ayıracak lüksümüz yok tabii. Ne yapsın şehitliğimiz, öyle mahzun mahzun Halhaca'nın tepesinden bizlere bakıyor, bakıyor da, bakmanın ötesine geçemiyor ne yazık ki. Çok vefalı torunlarız vesselam öyle değil mi?

GİDİPTE DÖNEMEYENLERİN YERİ OLAN SON KALE ÇANAKKALE

Bu vesile ile 18 Mart Şehitleri Anma günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 104. yıl dönümünü kutluyorum. Esaret zincirinin kırıldığı, çelik ve barutun; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düştüğü, yokluğun-varlığı, maneviyatın-maddiyatı, özgürlüğün sömürgeyi yendiği ve gidipte dönemeyenlerin yeri olan Son kale Çanakkale. Çanakkale sadece bir zafer değil, mazlumun, zalime üstün gelmesi, umudun yeşermesi, öldü sanılan bir milletin dirilmesi, İslam coğrafyasının farklı iklimlerden inançlı insanların, bir ve beraber olarak zulme dur demesidir.Bir milletin kaderinin değiştiği yer olan Çanakkale'de kahramanlaşarak şehadet mertebesine ulaşan, bizlere asırlarca hafızalarımızdan silinmeyecek bir destan ve Tek Yürek olma bilincini emanet eden aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum.

722 ŞEHİT VERDİK

Milli Savunma Bakanlığı verilerine baktığımızda İnegöl, Osmanlı-Yunan harbinde(1897) 7, İç İsyanlar 2, Trablusgarp Savaşı(1911-1912) 1, Balkan Savaşları(1912-1913) 21, Birinci Dünya Savaşı(1914-1918) 605, İstiklal Savaşı 48, Kore Savaşı 4, Kıbrıs Barış Harekatı 1, Terörle mücadele 32 ve son olarak Afrin'de 1 olmak üzere bu zamana kadar 722 şehit verdi. Türk milletinin, bu eşsiz güzellikteki vatan toprakları için canlarını feda eden İnegöllü şehitlerimizi unutmak mümkün mü?Tabi ki resmi belgelere geçemeyen isimleri tespit edilemeyen, bu sayının kat ve kat fazlası şühedamız bu topraklarda yatıyor.

ŞEHİTLİK MERTEBESİNE ULAŞAN YİĞİTLERİMİZE SELAM OLSUN

Vatanı için, bayrağı için sahip olduğu değerleri korumak için bir saniye bile düşünmeden canını hiçe sayan, bu kutsal yolda ruhunu teslim eden şehitlerimiz. Canından çok sevdikleri vatanları için hayatlarını, ailelerini, şehirlerini, kasabalarını bir kenara bırakarak korkusuzca bir adım öne atılarak şehitlik mertebesine ulaşan yiğitlerimize selam olsun.

HALHALCA ŞEHİTLİĞİNDE 83 ŞEHİDİMİZ VAR

Cepheden cepheye koşturan askerlerimiz vatanları için gözünü kırpmadan öne atılırken, I.Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti yenik sayıldı. Mondros'tan sonra aziz yurdumuzu emperyalist güçler işgal etti. Bu zaman diliminde İnegöl'ümüzde 4 defa Yunan İşgaline uğradı. Yunan mezaliminin kendisini kat ve kat gösterdiği İnegöl'de milis güçler ile başlayan direniş kuva-i milliye ile perçinleşirken canlarımız, bu kadim şehir için şehadet mertebesine ulaşmıştır. Halhalca'daki şehitlikte78'i İstiklal şehidi, 5'i deI. dünya savaşı cephelerinde şehit olmuş yiğitlerimiz mevcuttur.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜRLER

Ülkesi için, bayrağı için canlarını veren 83 şehidin bulunduğu Halhalca İstiklal Savaşı Şehitliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl yeniden düzenlenerek ecdada yakışır hale getirildi. Bu vesile ile Bursa Büyükşehir Belediyemize sonsuz şükranlarımı sunmak istiyorum.

ZİYARET ETMEYİ UNUTMAYALIM

Böylesi anlamlı bir günü ve haftayı idrak ettiğimiz bu zaman dilinde şöyle bir yerimizden kalkıp, Halhalca'daki şehitliğimizi ziyaret etsek sizlerden çok şey mi isteriz. Gençliğini, hayatını bir kenara bırakmış bu yiğitleri ziyaret edip, onlar için dua etmek iyi olmaz mı?Yanımızın dibinde olmasına rağmen çok uzaklarda olan bu şehitliğimizi lütfen ziyaret edelim artık. Bu hafta vesilesiyle ayrıca şehir merkezindeki Garnizon Şehitliğine uğramayı da unutmayalım ey dostlar.

BASTIĞIN YERLERİ «TOPRAK! » DİYEREK GEÇME, TANI!

Sözlerimi Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un vatan ve millet aşkıyla kaleme aldığı, milletimizin milli mücadele ruhunu en güzel şekilde yansıtan ve milletimizin o günden bugüne ve geleceğe aynı ruh, heyecan ve değerlerle yaşamasına yön veren İstiklal Marşımızda geçen şu dizelerle son vermek istiyorum;

Bastığın yerleri «toprak! » diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.