Demokrat Parti'nin iktidara geldiği 1950 yılından önce her gün beş vakitte kılınan namaz için minarelerden "tanrı, uludur ! " diye başlayan Türkçe ezan okunurdu.

"Ezan"ın orijinal şekli olan ve "Allahü Ekber ! " diye başlayan "ezan"ı okumak ise yasaktı.

İnegöl'de ve tüm Türkiye'de, çok partili seçim yılının başlangıcı olan 1946 yılı öncesinde Arapça ezan okuyanlar, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır .

1946-1950 yılları arasında "ezan" a ilişkin yasak devam etmiş ise de yapılacak 1950 yılı milletvekili seçimleri dikkate alınarak cezalandırma işi, askıya alınmıştır.

Bendeniz, İnegöl ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Aşağıballık köyü'nde 10-12 yaşlarında bulunduğum sırada,

1948-1949 yıllarında köy camiinin bahçesinde yer alan ve de minare olarak kullanılan "ballıca cinsi bir meşe ağacı "nın tepe noktasına yakın bir yerinde oluşturulan ahşap bir teras üzerine yine ahşap bir merdivenden tırmanarak,

Sabah namazına ait Arapça ezan okuduğumu canlı bir çocukluk hatırası olarak, hala hafızamda yaşatıyorum.

Çok kısık bir ses ile "Allahü Ekber! " diye başlayarak okuduğum bu ezanı gündüz kılınan namazlarda "Tanrı uludur ! " diye başlar ve okurdum .

Dikkatimi çeken husus, bizleri ve köy halkını, "Tanrı uludur ! " diyerek bizi Türkçe "ezan" okumaya zorlayan jandarma ve benzeri resmi görevlilerin hiç biri, camiye girip namaz kılmazlardı.

Bu arada zaman zaman akşam-yatsı arasında köye jandarma gelir; köy delikanlılarını cami önünde yer alan meydanda toplayıp sıraya dizerler; üst-baş araması yaparlardı.

Kimin belinde "palaska " tabir edilen geniş bir "kayış" veya kimin üzerinde "kama" adı verilen ikiyüzlü bir bıçak çıkarsa bunlar, toplanır ve o delikanlılar jandarma tarafından dövülürdü .

Şüphesiz ben, 7-8 yaşlarında bir çocuk olarak, bu duruma bir anlam veremiyor ve korku içinde bu manzarayı seyrederdim.

Yıllarca sonra öğrendim ki "palaska" denen söz konusu geniş kayış ve "kama" adı verilen ikiyüzlü bıçak, meğer askeri malzeme kabul edilirmiş ve bu nedenle de sivil halkın, bunları kullanması yasakmış

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR