HZ.SÜLEYMAN VE MUCİZELERİ: Hz.Süleyman, Hz.Davut peygamberin oğludur. Hz.Süleyman babası gibi hem Allah'ın elçisi hem de hükümdar idi. Hz.Süleyman; ışınlama, hayvanların dilinden anlama, uçabilme, rüzgara ve cinlere hükmetme gibi birçok mucizeye sahipti. Işınlama başta olmak üzere Hz.Süleymanın sahip olduğu imkan ve araçlara insanoğlu henüz ulaşabilmiş değildir.

Hz.Süleyman ve mucizeleri K.Kerim'de birçok ayet-i kerimeye konu olmuştur. Sad suresi bunlardan biridir. Bu surenin 31. ayet-i kerimesi Hz.Süleyman'ın atları ile ilgilidir.

Hz.Süleyman atları çok severdi. Binlerce atları vardı. Dünyanın en güzel ve en hızlı atlarına sahipti. Hatta Hz.Süleyman'ın kanatlı uçabilen atlara sahip olduğu söylenmiştir. Uçan otomobilleri düşünün, Hz.Süleyman bu imkana sahipti. Bu atlar Hz.Süleyman'ın hem ulaşım vasıtaları hem de savaşta görevlendirdiği askerleri idi. Hz.Süleyman atlarını sever ve onlarla konuşurdu.

Hz.Süleyman, dünya malından bu atlar gibi birçok hazinelere sahip olduğu için Allah'a şükreder ve onları Allah'ı anmak için vesile kılardı. Hz.Süleyman, atları o kadar çok severdi ki, atlarla meşgul olurken Allah'ı zikretmeyi ihmal ederse, sevdiği atları sadaka olarak başkasına hediye ederek kendisini cezalandırırdı.[1]

O günün atları bugünün otomobilleri ve diğer vasıtaları. Araçlar ve şartlar değişse de imtihan aymı... Aynı şekilde kuşlar ve diğer hayvanlar da Hz.Süleyman'ın emrindeydi. Cinlerden de danışmanları ve askerleri vardı.

Bunların hepsi birer mucize idi. Yahudiler, Hz.Süleyman'ın bu mucizelerini sihir ve büyü ile karıştırıp, Hz.Süleyman'ın peygamber değil bir büyücü olduğunu iddia ettiler. Ki günümüzde de bu iddia ve iftiralarına devam etmektedirler. İşte bu ayet-i kerime Yahudilerin bu iftirasına da cevap vermektedir.

HZ.SÜLEYMAN SİHİRBAZ DEĞİLDİ: Hz. Süleymanı K.Kerim'de ismi geçen peygamberlerdendir. Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) Hz.Süleyman'dan bahseden ayet-i kerimeleri okuması üzerine Medine'de bulunan Yahudiler alay ederek dediler ki:

"Muhammed'in söylediklerine bakar mısınız? O, Davudoğlu Süleyman'ın Peygamber olduğunu zannediyor. Halbuki Süleyman, sadece bir sihirbazdı." Bakara suresi 102. ayet-i kerime'nin bu olay üzerine indiği rivayet edilmektedir.[2]

SEBE SURESİNDE HZ.SÜLEYMAN: Sebe Suresi'nde Hz.Süleyman ile ilgili ayet-i kerimeler mealen şöyledir:

"Sabah gidişi bir aylık mesafe, akşam dönüşü yine bir aylık mesafe olan rüzgarı da Süleyman'a (onun emrine) verdik ve onun için erimiş bakırı kaynağından sel gibi akıttık. Rabbinin izniyle cinlerden bir kısmı, onun önünde çalışırdı. Onlardan kim emrimizden sapsa, ona alevli azabı tattırırdık. Onlar Süleyman'a kalelerden, heykellerden, havuzlar kadar (geniş) leğenlerden, sabit kazanlardan ne dilerse yaparlardı. Ey Davud ailesi! Şükredin. Kullarımdan şükreden azdır! Süleyman'ın ölümüne hükmettiğimiz zaman, onun öldüğünü, ancak değneğini yiyen bir ağaç kurdu gösterdi. (Sonunda yere) yıkılınca anlaşıldı ki cinler gaybı bilselerdi, o küçük düşürücü azap içinde kalmazlardı.[3] (DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Sad suresi 30-40

[2] Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri

[3] Sebe suresi 12-14