(İnsanların kimi:) «Onlar üç kişidir; dördüncüleri de köpekleridir» diyecekler; yine: «Beş kişidir; altıncıları köpekleridir» diyecekler. (Bunlar) bilinmeyen hakkında tahmin yürütmektir. (Kimileri de:) «Onlar yedi kişidir; sekizincisi köpekleridir» derler. De ki: Onların sayılarını Rabbim daha iyi bilir. Onlar hakkında bilgisi olan çok azdır. Öyle ise Ashab-ı Kehf hakkında, delillerin açık olması haricinde bir münakaşaya girişme ve onlar hakkında (ileri geri konuşan) kimselerin hiçbirinden malumat isteme. (KEHF 22)

ASHAB-I KEHF: Bu ayet-i kerime'de 3,4,5,6,7 ve 8 sayıları geçiyor. Biz bu başlık altında 8 sayısı üzerinde duracağız. 8 sayısı Ashab-ı Kehfi'n köpeği Kıtmir ile ilgilidir.

Ashab-ı Kehf konusunu, "Mağarada 309 yıl kalanlar" başlığı altında da işledik. Ashab-ı Kehf'in hikayesi, asırlardır tüm dünyada anlatıla gelmiştir. Ashabı-Kehf, edebiyat ve tarih eserlerinde de "Yedi uyuyanlar" diye geçmektedir.

Onlar, putperest bir toplumda yaşıyorlardı. Allah'ın varlığına ve birliğine inandıkları için toplumlarında dışlanmışlardı. Putperestliğe karşı çıkıp tevhit inancını savundukları için ölüm cezası ile tehdit edilmişlerdi.

Tehdit ve saldırılardan kurtulmak için hicreti tercih ettiler. Yaşadıkları şehirden göçedip giderken bir mağaraya sığındılar. Yanlarında bir köpek de vardı. Gece olunca uyudular. Allah'ın bir mucizesi olarak 309 sene sonra uyandılar.

Hristiyanlar, Ashab-ı Kehf'in kendi memleketlerinde olduğunu iddia ederler. Bizim ülkemizde de Efes, Tarsus ve Maraş'ta Ashab-ı Kehf'e ait olduğu söylenen mağaralar vardır. Ashab-ı Kehf mağarasının; Filistin'in güneyinde Akabe'de bir vadide olduğu söylendiği gibi, Irak'ın kuzeyinde Musul'da Ninova yakınlarında olduğu da söylenmiştir.

İspanya. Cezair, Mısır, Ürdün, Suriye, Afganistan ve Türkistan'da da, Ashab-ı Kchf'e ait olduğu iddia edilen mağaralar vardır. Kur'an-ı Kerim mağaranın yerini bildirmemiştir. Ancak K.Kerim'den mağaranın konumunun kuzey-güney istikametinde olduğunu öğrenebiliyoruz.

Dünyanın farklı kültürlerinde Ashab-ı kehf'le ilgili birçok iddia vardır. Ashab'ı Kehf'in Hz.İsa'dan önce yaşadıklarını iddia edenler olduğu gibi Hz.İsa'dan sonra da yaşadıklarını söyleyenler olmuştur.

ASHAB-I KEHFİN SAYILARI VE İSİMLERİ: Ashab-ı Kehfin sayıları da tartışma konusu olmuştur. Kimi üç kişi olduklarını, kimi beş kişi olduklarını, kimi yedi kişi olduklarını iddia etmişler ve bu sayılara köpeklerini de eklemişlerdir. Bu iddialar ayet-i kerimeye konu olmuştur:

"Onlar yedi kişiydi. Sekizincisi de köpek idi" derler. De ki: "Onların gerçek sayısını Allah daha iyi bilir. Onların sayısını çok az insan bilir."[1] Allah ilim dışı, bilmeden konuşanların iddialarını; "Gayba yani Bilinmeyene taş atmak" olarak ifade etmiştir.

Şüphesiz Onlar hakkında en sağlam bilgiye Resulullah Efendimiz (sav) sahip olmuş ve Ashabına da bilgi vermiştir. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Kehf suresi 22