Paşa, Galip Arcan'ın yazdığı "Sırat Köprüsü" adlı bir tiyatro oyununu izlemeye gitmiştir.

Başta mutludur.

Biraz sonra sinirlenmeye başlar.

Piyesin sonunda "Bana Galip Arcan'ı çağırın" der.

Galip Arcan gelince bu piyesi siz mi yazdınız diye sorar.

Galip Arcan "Evet Paşam" deyince "Hayır bu piyes Fleur D'orange adlı vodvilin aynen çevirisi, neden bunu belirtmediniz" diyerek sitemlerini bildirecek kadar konuya hakimdir.

Tarih 11 Nisan 1930.

Paşa Marmara Köşkü'nde sanatçıları ağırlamaktadır.

Muhsin Ertuğrul ile baş başa kaldıklarında şöyle der "Siz beni ateşe milterlik çağlarından beri memleketimde görmeyi candan özlediğim bir hayali gerçekleştirdiniz.

Şimdi ben devlet reisi olarak soruyorum.

Hükümetten ne istersiniz?

İsteyecek o kadar çok şey vardır ki, o zamanlar bin bir yokluk içinde kıvranılmaktadır.

Vergiler bel bükmektedir.

Ama yeni oyuncuların yetişmediği, eskilerin de tek tek öldüğünü gören Muhsin Ertuğrul, tiyatronun en önemli sorunu olarak gelecek kuşaklar davasını görür ve kararlı bir ifadeyle;

"Bir tiyatro okulu açalım onu istiyoruz Paşam" der.

Çok geçmeden Türk Tiyatrosunun temel direği olan Devlet Konservatuarları kurulur ve devlet himayesinde tiyatro kurulması çalışmaları başlatılarak Devlet Tiyatrolarının yolu açılır.

Bursa'da bir temsilden sonra Bedia Muvahhit ve Raşit Rıza'ya Anadolu'nun her köşesine giderek sahne hayatını tanıtmalarını ve turnelere devam ederek halkı bilinçlendirme ve aydınlatma görevini üstlenmelerini tavsiye eder ve bu konuda destek sözü verir.

Aslında Atatürk'ün coşkusundan etkilenen etrafından da bu konuda destek gelmektedir.

İşte bir örnek; Türkiye'nin meclise girebilen ilk ve tek köylü kadını olan Satı Kadın Ulus'ta bir piyese davetlidir.

Kapıda kalabalık bir grup köylüyü görünce ne beklediklerini sorar.

Onlar da içeride piyes denen bir şey olduğunu merak ettiklerini izlemeye geldiklerini ama içeriye alınmadıklarını söylerler.

Satı Kadın hemen kapıdaki görevliye sebebini sorar.

Görevli bu piyesin sadece protokole ve milletvekillerine oynanacağını söyleyince Satı Kadın halkı göstererek "Bunlar milletin vekili değil ama asılları, derhal bunları içeriye alınız, gerekirse ben dışarıda beklerim" diyerek hayatlarında ilk kez piyes izleyecek halkın içeri alınmasını sağlayacaktır.