Geçtiğimiz haftaki yazımızda Uluslararası piyasalarda beklenen Amerikan Merkez Bankası -FED kararı ve Dolar üzerine etkilerini yazmıştım. Faiz düşüşü beklentisiyle girilen geçtiğimiz haftada FED faizleri sabit bıraktı ancak kısa vadede 1 yada 2 faiz düşüşünün sinyallerini verdi. Uluslararası ticaret savaşları ve ulusal ticaret tarafında beklediğini tam da alamayan Amerika parasal genişleme ile yatırımı arttırmayı ve çeşitlendirmeyi hedeflemektedir.

Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeleri daha net yorumlayabilmek adına başlıklar ve küçük açıklamaları ile paylaşmak istiyorum.

Amerikan Merkez Bankası FED faiz kararlarının yanında Dünya genelinde resesyon riski üzerine büyük ekonomilerde parasal genişleme eğilimi ağırlık kazanmaktadır. Avrupa Merkez Bankası faizlerde düşüş sinyalleri vermekte, Rusya faizde düşüş kararı ile yatırımı arttırmayı hedeflemekte ve Japonya faizi sabit bırakarak benzer eğilimi pekiştirmektedir.

Bununla birlikte özellikle ticaret savaşları tarafında Amerika ve Dünya'nın önde gelen şirketlerinin Amerikan Başkanı Trump'a gönderdikleri mektup, aslında her şeyin o kadar da kolay olmadığını göstermektedir. Diğer taraftan Amerikan Hükümetinin gelişme hızından korktuğu ve engel olmak için bazı kararlar aldığı Huawei'de Rus Telekominikasyon şirketi ile 5G teknolojisinin gelişimi için anlaşma imzalayarak pozisyonunu almıştır.

Moodys'n Türkiye için görece spekülatif kararları aslında hep konuştuğumuz şirketlerin borçlanma ve vade yapılarından dolayı karşılaştığı nakit akış riski, seçim gündemi ve S-400 konularına ilişkili piyasalardaki güven algısından gelmektedir.

Burada Türkiye olarak bizleri bekleyen önemli fırsatlar yer almaktadır. Dünya'da yaşanacak parasal genişleme kendine güvenli liman arayacaktır. Her ne kadar ekonomik anlamda zor dönemler yaşıyor olsak , yaşadığımız develüasyon sonrası Türkiye son Eurostat istatistiklerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi konumuna gelmiştir. Dolayısıyla seçimler sonrasında artık ekonomiye odaklanmamız gerekmektedir. Doğru organizasyon ile hem üretim hamlesini gerçekleştirebilir hem de uluslararası ticaret konumlanmamızı ileriye taşıyabiliriz.

UNUTMAYALIM FIRSATLAR SADECE HAZIR OLANLARI YAKALAR!!!

GELİŞMELER

Fed faiz kararını açıkladı Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 2,25-2,50 aralığında sabit bıraktı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 18 Türk bankasının notunu düşürdü

Moody's THY'nin de aralarında bulunduğu 11 Türk şirketin kredi notunu düşürdü

Huawei, Rus MTS ile 5G geliştirecekHuawei, Rusya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi MTS ile Rusya'da gelecek yıl 5G iletişim ağları kurmak üzere bir sözleşme imzaladı.

Amerikan şirketlerinden Çin mektubu Aralarında Walmart, Costco, Target gibi perakende devlerinin de olduğu 600'dan fazla Amerikan şirketi, ABD Başkanı Trump'a, Çin'e ek gümrük vergisi uygulanmaması çağrısı içeren mektup gönderdi. Aralarında Nike ve Adidas gibi büyük ayakkabı üreticilerinin de bulunduğu 170 den fazla şirket, geçen ay Çin'e uygulanacak ek gümrük vergileri konusunda ABD Başkanı Trump'a hitaben mektup kaleme almıştı

Rusya faizi 25 baz puan düşürdü Rusya Merkez Bankası politika faiz oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 7,5 e indirdi. Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonun beklentiler dahilinde ilerlemesi nedeniyle faiz oranlarında 0,25 baz puanlık indirime gidilerek, 7,5 e çekildiği bildirildi

Japonya Merkez Bankası, para politikasını değiştirmedi

Politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakarak parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını da sabit tuttu