1977 Yılına gelindiğinde bu yıl içinde milletvekili seçimi yapılmış ; Türkiye Büyük Millet Meclisin'e İnegöl kökenli Bursa millet vekili olarak -sadece- Milli Selamet Partisi'nden Deydinler Köyü nüfusuna kayıtlı Dr. Emin Acar Bey, gönderilebilmiştir.

1977 genel ve yerel seçimlerinde adaylar ile ilgili olarak ön seçim sistemi uyğulanmış olduğundan 1961-1977 yılları arasında İnegöl'e ve İnegöl'lülere, ekonomik açıdan çağ atlatmış olan Ahmet Türker ile Ahmet Akyollu'yu İnegöl AP teşkilatı, ön seçimde aday göstermemiştir.

İnegöl AP ilçe teşkilatı, Ahmet Türkel'in yerine İnegöl kökenli Bursa AP millet vekili adayı olarak İnegöl'ün köklü ve yerli aileri arasında yer alan Refik Tabakoğlu'nu aday göstermiş ise de yapılan 1977 milletvekili seçiminde Refik Tabakoğlu, seçimi kazanamamıştır.

Aynı yıl içinde yapılan yerel yönetimle ilgili seçimde İnegöl AP ilçe teşkilatı, bu kerre, Refik Tabakoğlu'nu, belediye başkan adayı olarak belirlemiş ve onun İnegöl belediye başkanı olarak seçilmesini sağlamıştır.

Refik Tabakoğlu'nun İnegöl belediye başkanlığına gelmesiyle hem İnegöl AP teşkilatının yönetim kadrosunda ve hem de İnegöl Sanayi ve Ticaret Odası'nın yönetim kadrolarında değişiklikler olmuştur.

Şüphesiz bu değişiklikler, bir yönüyle gelişmelerin önünü açarken diğer yandan da siyasi yelpazede bölünmelere sebep olmuştur.

Refik Tabakoğlu, 12 Eylül 1980 İhtilaline kadar İnegöl Belediye başkanlığını sürdürmüştür. Onun belediye başkanlığı döneminde -evvelce - İnegöl'de başlatılmış olan alt yapı çalışmaları, belediyenin imkanları ölçüsünde yapılmaya çalışılmıştır.

Büyük Sanayi ve Organize Sanayi bölgelerinde büyük çapta gelişmeler olmuştur. Ancak ülke bazında görülen istikrarsızlık ve kaotik durumdan dolayı devlet imkanarının, arzu edildiği ölçüde, İnegöl'e yansıtılması mümkün olmamıştır.

İnegöl'de eski yerleşim alanı olan meskun mahallin güney doğusunda gelişmekte olan "Büyük Sanayi Bölgesi"nin yanı sıra eski meskun mahallin kuzey batısında kurulmuş bulunan "Orğanize Sanayi Bölgesi"nin, süratli bir şekilde gelişerek İnegöl Kasaba nüfusunu hızla arttırmıştır.

Nüfusun hızla artması, yerel yöneticileri, konut problemini çözmeye yöneltmiştir.

Bu nedenle İnegöl'ün güney batı cephesini oluşturan Deydinler Köyü ile Edebey Köyü arasında kalan geniş saha, İnegöl belediyesince sosyal konut sahası olarak belirlenmiş ve imara açılmıştır.

Bu nedenle Deydinler, İsören, Hocaköy, Cerrah ve Edebey köylerine giden yol güzergahları ve yakın çevreleri, resmi binalar, okullar, hastaneler ve sosyal konutlarla donatılmıştır.

1983 Yılında yapılan genel ve yerel seçimlere, ancak, yeni kurulmuş olan siyasi partiler, katılabilmiştir.

Bu seçimde hiç bir parti, İnegöl kökenli bir Bursa millet vekilini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyamamıştır. (DEVAM EDECEK)

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR