Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişin izlerini bugünlere kadar taşımayı başarmış İnegöl'ümüzde o kadar çok önemli şahsiyeti ağırlıyoruz ki, bizler bu önemli değerlerin maalesef çoğunun farkında değiliz. İşte bu önemli değerlerden biri de gencecik yaşında şehadet mertebesine ulaşmış olan Osman Bey'in kardeşi Savcı Bey'in oğlu Baykoca(Bayhoca).

KORKUSUZCA ÖLÜME YÜRÜYEN BİR YİĞİT; BAYKOCA

Osmanlı kroniklerinde Osmanlı hanedanın ilk şehidi kabul edilen Baykoca, 1284 yılında Bizans tekfurları ile Ermeni Belinde(Söğüt-Domaniç arasındaki dağlık alan) yapılan savaşta şehit olmuştur. Osman Bey'in ısrarla dur gelme kal söylemlerine aldırış etmeden adeta korkusuzca ölüme yürüyen bu yiğit, Osmanlı için ölümsüz bir değer olmuştur. Osmanlı kuruluş döneminde kaynakların yetersiz olmasından dolayı kesin verilere ulaşmada sıkıntı çekilse de özellikle Aşıkpaşazade'nin Tevarih-i Ali Osman isimli eserinde Baykoca'ya etraflıca değinilir.

ERMENİBELİ'NDE ŞEHİT OLDU

Söğüt ve Domaniç'te kurulan Osmanlı Beyliği'ni yavaş yavaş kabuğundan çıkararak, bir siyasi teşekkül haline getirmeye çalışan Osman Bey,Bizans'a karşı fetihlere başlar. Bu noktada karşısına Bizans tekfurları çıkar. Tek tek bu tekfurlarla mücadeleye başlayan Osman Beyi en çok uğraştıran ise İnegöl Tekfurudur.Bizans'a bağlı olan bu Rum beylerini Osman Bey, akıllıca yürüttüğü siyaset ile bir bir bozguna uğratmaya başlar. Tabii ki Rum beylerinden en kuvvetlisi olan İnegöl Tekfuru Nikola diğer Bizans Tekfurlarını Osman Beye karşı kışkırtır. Bu durum karşısında Osman Bey, İnegöl kalesini almak için yola çıkar. Osmanlı kuvvetleri kendilerine pusu hazırlamış olan Rumlara karşı Ermenibeli'ndecesurca savaşarak onları yenilgiye uğratarak zafer kazanır.Osmanlı tarihi açısından önemli bir yere sahip olan bu olay kayıtlara; Osmanlının elde ettiği ilk başarı olarak geçer. Bu savaşta Savcı Bey'in oğlu, Osman Beyin yeğeni olan Baykoca şehit düşer. (1267-1284 )

BAYKOCA'NIN TÜRBESİ HAMZABEY MAHALLESİNDE

Osmanlı kroniklerine göre Osmanlı hanedanının ilk şehidi olarak kabul edilen Baykoca'nın mezarı İnegöl'ün Hamzabey Mahallesindedir. Osmanlı hanedanın sembol ismine bir vefa örneği olarak Baykoca'nın türbesi İnegöl Belediyesi tarafından 2012 yılında restore edilerek güzel bir görünüme kavuşturulmuştur.

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZİ UNUTMAYALIM

İnegöl-Yenişehir istikametinde seyahat eden ya da Hamzabeymahallemizi ziyarete gelenlerin önünden geçerken farkında bile olmadıklarıBaykoca'nın türbesini, artık lütfen fark edelim. Bu gencecik kahramanımızın boynunu bükmesine izin vermeyelim. Hüzün içerisinde bizlere bakmasına müsaade etmeyelim artık. Onun nezdinde İnegöl Fatihi Turgutalp'i, gözü pek, cesur ve atılgan Samsa Çavuş ve Sungurpaşa'yı, maneviyatın zirvesindeki önemli şahsiyetlerden Babasultan(Geyikli Baba)'nın metfun oldukları türbeleri de ziyaret etmeyi unutmayalım.Haftasonu AVM ziyaretlerimize, piknik ve gezme faaliyetlerimize ara vererek, ailece bizi biz yapan bu değerlerimizi ziyaret edelim.Şunu unutmayın ki, bu ziyaretler ile, bu şehrin ruhuna işleyen, isimleriyle anıt bir çınar haline dönüşen değerlerimizi daha iyi tanıyacak ve onların bizler için yaptıklarını daha iyi anlayacağız.

TARİH BİLİNCİ VE ŞUURUNU AKTARABİLMEMİZ LAZIM

Bizim yapmamız gereken öncelikli vazifemiz geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza ve gençlerimize tarih bilinci ve şuurunu aktarabilmek. Gücümüzün geçmişimizde saklı olduğunu bilerek, tarih bilinci ve şuurunu hem şu an yaşayan nesle hem de gelecek nesillere en doğru bir şekilde anlatmalıyız. Geçmişimizi, tarihimizi ve ecdadımızı önemsemeliyiz. Çünkü onlar geçmişte hayatlarını feda ederek, bizlerin bu topraklarda huzurlu bir şekilde yaşamamızı sağladılar. Bizlerinde gelecek nesillere aynı güzellikte eserler ortaya koymamız şart. Bu konuda almamız gereken çok yol var.

TARİHTEN DERS ALMALIYIZ

Geçmişimize, tarihimize bağlı olduğumuzu söyleriz ama sözden çıkarak iş yapmaya gelince ortada maalesef bir şey göremiyoruz. Bu kadar önemli değere sahipken, kadim medeniyetlerin bizlere bıraktığı bu eşsiz mirasa sahip çıkamamak çok enteresan. Ülkemizin yaşadığı son olaylar tarihimizden maalesef ders almadığımızı bizlere defaatle gösteriyor. Milli tarih şuurunu yeni nesle aktarmayı başarmadığımız sürece bizler daha çok böyle olaylar içerisinde kalmaya devam ederiz. Onun için bizi biz yapan değerlerimize gelin sahip çıkalım. Sözde değil özde, hayatımızın her bir karesinde onlara yer verelim. Gelin buna Baykoca'dan başlayın. Gelin bir haftasonu ailece ziyaret edin onu. Hadi kalkın yerinizden geçmişinize, tarihinize sahip çıkın artık...

Tarihe dokunmak ve onun sıcaklığını her daim hissetmek dileğiyle, kalın sağlıcakla...