Rabbimizin yarattığı her şey çok güzel,eksiksiz ve noksansızdır.Bu konuda Kur'an'da çok ayetler vardır:

-"...Yaratanların en güzeli olan Allah'ın şanı ne yücedir."(Mü'minun,14).

-"O Allah ki, yarattığı her şeyi en güzel bir şekilde yarattı..."(Secde,7).

-O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahman'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (ve düzensizlik) görüyor musun?"(Mülk,3).

Yüce Rabbimiz insanı,canlıları ve cansız varlıkları en güzel şekilde yarattığı gibi mevsimleri de en güzel şekilde yaratmıştır.

İnsanoğlu kendi elleriyle çevreyi bozduğunu Rabbimiz bize haber veriyor:" İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu..."(Rum,41).

İnsanoğlu çevreyi bozup tabiata zarar verdiği için bir çok güzellikler kaybolmuştur.İnsanlar nehir yataklarına ev yaptıkları için ve her tarafı beton ile kapattıkları için rahmet olan yağmurlar bile felakete dönüşebilmiştir.Kar yağışı bir nimet iken bir kabusa dönüşmüştür.

Mevsimlerde böyledir.Her mevsimin kendine has özellikleri ve güzellikleri vardır.Ancak gel gör ki bu bozulmalardan dolayı insanoğlu bu mevsimlerde ki güzellikleri görememektedir.

Günümüz insanına göre Sonbahar mevsimi belki en sıkıntılı mevsimlerdendir.Sebebi de biraz önce söylediğimiz gibi çevreyi ve tabiatı bozmamızdan kaynaklanmaktadır.Sonbahar denince yere düşen ve etrafı kirleten yapraklar,yerdeki kağıt ve poşetleri uçuran rüzgarlar ,taşkınlara sebebiyet veren yağmurlar,v.b. şeyler akla gelmesi insanın tabiata verdiği zararlardandır.

Oysa Sonbahar mevsimi şair ve yazarların en çok sevdiği mevsimlerdendir.Rengi solan ağaç yapraklarının renga renge dönüşmesi,esen rüzgarı ve çiseleyen yağmurları her zaman şair ve yazarların ilham kaynağı olmuştur.

Sonbahar denilince sarı,turuncu,mor,açık yeşil,koyu yeşil v.b. renklerde ve yere düşen yapraklar akla gelir. Sonbaharda yazın sıcak günleri sona erer. Önce geceleri serinlemeye başlar. Hasret kalınan yağmurlar yağmaya başlar. Hele o ilk yağmurun kokusu ne güzeldir.

Sonbahar hareketin mevsimidir. Bir hazırlık, bir enerji vardır,Kazanlarda kaynayan salçalar,kurulan turşular,kışlık için alınan kavanozlar ve kavanozlara doldurulan konserveler.

Tabiattaki canlılarda bile bir hareketlilik gözlenir.Kışa hazırlık yapan ve kışın zor geçeceğini bilen canlılar yuvalarına yiyecek taşırlar.

Sonbahar, dört mevsimin içinde her yönden bolluk özelliğini gösterir.Sebzeler, meyveler ve bütün gıda maddeleri tam manasıyla olgun ve bol olarak bu mevsimde vardır.Adeta dört mevsimin özetidir.Dört mevsimin bütün meyve ve sebzelerini görmek mümkündür.

Bu mevsim, kış mevsiminin habercisidir İnsanların kışa hazırlanmaları için odun,kömür aldığı,sobaların depolardan çıkarıldığı, eskiyen boruların yenilendiği ve evde soba kurma zevkinin yaşandığı bir mevsimdir.

Bu sobalar,aynı zamanda uzun kış gecelerinde üzerinde kestane kavrulduğu,çaydanlıkların musiki seslerinin çıkardığı,lambaları söndürüp yatağa girerken karanlıkta tavanda raks eden alevlerinin yansımasının müjdecisidir.

Sonbahar ömrün sonunu da temsil eder.Gençliğin bittiği artık yaşlılığın ayak seslerinin geldiğinin bir habercidir.

Sonbahar bir yardımlaşma mevsimidir.Nasıl ki ağaçlar yapraklarını döküyorsa insanlarda ellerindeki fazlalıkları fakire,fukaraya dağıtır.

Onun içindir ki büyüklerimiz içindeki özellikler ve güzelliklerden dolayı Sonbaharı çok severlerdi.

Ve büyüklerimiz Sonbahar (Güz) mevsimine olan sevgisini ve ilgisini şöyle güzel bir duaya çevirmişlerdi:

"ÖMRÜN UZUN OLSUN,DÜĞÜNÜN GÜZÜN OLSUN".