Yüce Rabbimize hamd-u senalar Onun kutlu nebisine verdiği nimetler ve faziletler adedince salat-u selam olsun

Okullarımız açılalı 3 hafta oldu. Gerek veliler gerek öğretmenler ve öğrenciler bir koşuşturmadır gidiyor. Genel duruma baktığımızda herkes üzerine düşen vazifeyi yerine getirmeye çalışıyor. Öğrenciler, veliler, okul aile birlikleri, öğretmenler ve okul yönetimi..

Okulların başarısı için 3 temel şart vardır. Bunları yaparsak okulun "gerçek başarısı" artacaktır. En önemlisinden başlayalım:

1. İyi bir müdür okulun lokomotifidir.

İdare eden değil, liderlik eden bir müdür... Lokomotif benzetmesi rastgele seçilmiş bir ifade değil. Zira bütün eğitim faaliyetlerinden en başta sorumlu, yönlendirici kendisidir. Başarının da başarısızlığında bedelini ödeyecek ilk odur.

İtici, aşırıya kaçan titizlik sahibi, suçlayıcı dil kullanan, asıp kesen, muhatabına değer vermeyen bir müdür makamının hakkını veremeyen biridir. Böyle biri vazifesinin gereklerini makamından aldığı güçle yaptırıyor, nefsani davranıyordur.

Nefis, makam ve rütbeyi çok sever. Dünyaya göbek bağıyla bağlıdır. Müthiş haz duyar. Nefis, hep kendini ön planda göstermeyi marifet sayan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hep kendi dediğim olsun ister. Bu da paydaşlarını rahatsız eder, zoraki, isteksiz, yaptı desinler kabilinden çalışma(!)performansı gösterir. Sonuç: "hüsran"

2. İyi öğretmen okulun vazgeçilmezidir.

Sadece öğreten, anlatıp geçen değil, öğrencisinin derdine ortak olan öğretmen... Gönül bağıyla ona bağlı öğretmen, en olmaz işleri yoluna koyar. Öğrencinin geleceğini inşa edendir. Ya gönül yapar sahip çıkarsın ya da çocuğun/gencin geleceğini mahvedersin

Toleranslı, gayretli, ideal sahibi, gönül insanı olabilen öğretmen asla unutulmaz.

Burada şunu ifade etmeliyim okul müdürü, öğretmeniyle işbirliğini resmi çerçeveyle sınırlı tutarsa öğretmeninden gerekli yardımı alamayabilir. Bu sebeple müdürün lider yetenekli olması icap eder. Gönül alan, kucaklayıcı, ikna edici dille okulun işlerini planlamalı, yürütmelidir. Onlarla istişareler yapmalı, onların uyarı ve tavsiyelerini samimiyetle dinlemelidir. Böyle yapmalı ki öğretmenin derse girerken motivasyonu yüksek olsun. Talebelerine faydası üst düzeyde olsun.

Bir dostum "biz öğrenciyken sınıfımızda 60 kişiydik ama hiç sesimiz çıkmazdı. Çünkü öğretmenimiz bizi tanır, derdimizi dinlerdi." Demişti. Böyle öğretmenleri hangi öğrenci dersi dinlemezlik eder. Mümkün mü?

3. İyi öğrenci okulun sermayesidir.

Okulun fiziki imkanları önem ve değer arz eder ama okulun mihenk taşı öğrencinin başarısıyla anlaşılır. Gerçek başarıyı da sadece akademik olarak düşünmeyin. Öğrencinin kabiliyetinin keşfi, manevi değerleriyle barışıklık, dürüstlük ve sadakat... bunlar da hayatın vazgeçilmezleridir.

İyi bir öğrenciyi okula gidişinden anlayabilirsiniz. Okulunu sahiplenmiş öğrenci ev ödevlerini istekli yaparak okula gelir, gayretlidir. Müdürlerimiz öğrencilerin durumundan kendi meziyetlerini test etmelidir.

Muhabbetle kalın..