Paylaştığım özlü sözlerin hemen hepsinde başlangıcın öneminden bahsedilir.LGS sürecinde öğrencilerde görülen en önemli sorunlardan birincisi başlamak yerine ertelemeyi seçmektir.''Biraz oynayayım sonra başlarım.Oyun biter,akşam olsun yemek yiyeyim sonra başlarım.Akşam olur yemek yenir,biraz tv izleyeyim sonra başlarım.Televizyon izlenir ,saat ilerler,geç oldu bu akşam yatayım,sabah erkenden kalkar başlarım.''Bu söylemler böyle devam eder gider.Bir türlü başlanmaz.Başarıda en önemli ilkelerden biri ertelemekten vazgeçmektir.Burada velilere büyük görevler düşmektedir.Okulların rehberlik servislerine büyük görevler düşmektedir.Veli ve rehberlik servisi güçlü bir iş birliği içinde olmalıdır.Sorun tespit edilmeli ve önerilen çözümler adım adım uygulamaya konulmalı ve uygulamalaların sıkı takibi yapılmalıdır.

LGS sürecinde öğrencilerde yaşanan 2. en önemli sorunlardan biri de denemelerde başarısızlığa uğrayınca pes etmeyi tercih etmektir. Öğrenciler bu konuda ''Öğretmenim! Çalışıyorum,çalışıyorum ama yine de başaramıyorum.'' diyerek soluğu rehberlik servisinde alırlar.Kendilerinin başarısız olduğuna inanırlar.Çalışmayı bırakırlar.İşte tam böyle zamanlarda rehberlik servisi devreye girmeli,öğrenciye başarma azmi aşılalıdır.Onu başaracağına inandırmalıdır.İşin püf noktası ise veliler böyle zamanlarda sabırlı olmayı becermelidir.Kıyaslama yapmamalıdır.Başarılı olacağına ınanmalıdır.İnanmıyorsa da inanır görünmelidir.Her şeyin bir kapasitesi olduğu gibi her öğrencinin de kapasitesi ayrı ayrıdır.Bu bilinçle hayalci beklentiler içinde olunmamalıdır.

LGS sürecinde öğrencilerde yaşanan 3. en önemli sorunlardan biri de öğrenci başarısız olursa annesinin ve babasının kendisini artık sevmeyeceği duygusudur.Yüzlerce öğrenci her sınav öncesi bu duyguyla rehberlik servisine geliyordu.Bu duruma çok tanık olduğum için velilerimizi şimdiden uyarmak istedim.Velilerimiz LGS sürecinde öğrencinin böyle bir kaygı yaşayacağını bilerek ona sevgisini hissettirmeli,sınavın sonucu ne olursa olsun çocuğunu çok sevdiğini,sevgisinde bir eksilme olmayacağını sınav süresince hissettirmelidir.

LGS sürecinde gözlemlediğim 4. en önemli sorunlardan biri de öğrencilerimizde görülen okuma isteksizliği ve düzenli okuma alışkanlıklarının olmayışıdır.Bu sorun öncelikli olarak çözülmelidir.Burada aileler,öğretmenler öğrencilere rol model olmalıdır.okuma hızlarının artması soruları daha çabuk okuyup,anlamalarına katkı sağlayacaktır.

LGS sürecinde gözlemlediğim 5.en önemli sorunlarda biri de planlı çalışma alışkanlıklarının olmayışıdır.Rehberlik servisine gelen öğrenciye öncelikli olarak bir çalışma planı verilir.Bu plan öğrenci ile birlikte yapılır.Öğrencinin bu çalışma planına uyması istenir.Burada takip işe yarar.Alışkanlık kazanılmadan takip bırakıldığında bir süre sonra öğrenci de planı uygulamaktan vazgeçer.Takip sistemi her kapıyı açan sihirli bir anahtardır.Her işte de bu böyle değil midir?İş alanında da denet

Başarı uzun soluklu bir süreçtir.30 a yakın tüm soruları doğru cevaplayıp Türkiye Şampiyonu olan öğrencim oldu.Nasıl tam çıkardıklarını hep merak etmişimdir.Hepsine teker teker sormuşumdur.Ama hepsinden aldığım sonuç benzerdi.Planlı çalıştıklarını,derste dersi iyi dinlediklerini,ailelerinin desteğini arkalarında hissettiklerini,çok okuduklarını ve çok soru çözdüklerini, belirttiler.Ancak abartılı çalışmadıklarını,sportif ve kültürel etkinliklerden de geri kalmadıklarını da özellikle vurguladılar.Hatta yıl içinde deneme sınavında ilk üçe giremeyip tam çıkaran öğrencim de oldu.Bu öğrencileri tanıdıkça LGS de tam çıkarmanın pek de hayal olmadığına inananlardanım.

Yaşadığım deneyimlere göre bence başarının ilk 5 anahtarı:Ertelemekten vazgeçip başlayabilmek,pes etmemek,planlı olmak,çok okumak ve ailelerin sınavın dünyanın sonu olmadığını çocuklarına iyi kavratmasıdır.Bu maddeleri daha da çoğaltabiliriz.2021-2022 LGS sürecinde tüm öğrencilere başarılı ve sağlıklı günler diliyorum.