"Namuslu kadınlara zina isnadında bulunup, sonra bunu isbat için dört şahit getiremeyenlere seksener sopa vurun ve artık onların şahitliğini hiçbir zaman kabul etmeyin. Onlar tamamen günahkardırlar." (NUR 4)

İFTİRANIN DA CEZASI VAR: Ayet-i kerimede 4 ve 80 sayıları geçmektedir. Biz bu başlık altında 80 sayısını işleyeceğiz. 80 sopa cezayı hak edenler, namuslu insanlara zina iftirasında bulunanlardır. Bunlar iddialarına 4 sağlam şahit getirmediklerinde iftiracı damgası yerler. Hz.Meryem'e Yahudiler, Hz.Aişe annemize de münafıklar iftirada bulunmuşlardı. Zina ne kadar büyük günahsa, namuslu bir kadına ya da erkeğe, zina iftirasında bulunmak da o kadar büyük günahtır.

Zina iddiasında bulunan, bu iddiasını 4 şahitle ispat edemiyorsa iftiracı hükmündedir. Zina iftirasında bulunana hem dünyada hem ahirette ceza vardır. Çünkü onlar yalancı ve iftiracıdırlar. Suçsuz ve namuslu kadınların adını ve şerefini lekelemeye çalışmışlar, o hanımın ve ailesinin namuslarıyla oynamışlardır.

İslam hukuku ile yönetilen devletlerde, görevli memurlar tarafından, İftira atanların, her birine kamçı veya benzeri bir şeyle 80 defa vurularak ceza tatbik edilir. Ve artık o yalancıların, iftiracıların, hiçbir şahitliği de kabul edilmez. Onlar artık güvenilir insan değildirler. Aslında dünyada en büyük ceza da budur; güvensiz insan damgası yemek...

HELAK EDİCİ 7 ŞEY: Resulullah Efendimiz (s.a.v) ashabına "Helak edici yedi şeyden kaçınıp uzak durun!" buyurmuş. Bunun üzerine ashab-ı kiram onların neler olduğunu sormuşlardır. Resulullah Efendimiz (s.a.v) helak eden 7 şeyi şöyle açıklamış: «1-Allah'a ortak koşmak, 2-Sihirbazlık yapmak, 3-Cinayet işlemek, 4- Faiz yemek, 5-Yetim malını yemek, 6-Savaş meydanından kaçmak 7-Namuslu kadınlara iftira atıp zina isnadından bulunmak[1] Resulullah Efendimiz (s.a.v) iftirayı; insanı, ahiret hayatında iflasa götürecek olan kul hakları arasında saymıştır.

İFTİRACI AFFEDİLİR Mİ? Zina iftirasında, iftiracıların affedilmesi 2 şarta bağlıdır: Birincisi gerçekten özür dileyip tevbe etmeleri gerekiyor. İkincisi: İftiraya uğrayan kişinin onları affedip hakkını helal etmesi gerekiyor. Ancak bu durumda iftira atanlara ceza uygulanmaz. Bu cezanın usul ve infaz şekli fıkıh, kitaplarımızda ayrıntıları ile yer almaktadır.

İbn Kesir bu konuda şöyle demiştir: "Yüce Allah, bir kimseye zina suçu isnat edip de, söylediğinin doğruluğuna delil getiremeyen kimse hakkında şu üç hükmü farz kılmıştır: Birincisi, 80 sopa vurulması, ikincisi, asla şahitliğinin kabul edilmemesi, üçüncüsü ise, fasik olması, ne Allah, ne de insanlar katında adil sayılmaması."[2]

Said Bin Cübeyr'e (r.a) göre, bu ayet Hz. Ayşe hakkında zina iftirasında bulunan Münafıklar hakkında nazil olmuştur.[3] Maalesef bütün toplum ve zamanlarda, zina iftirasına uğrayan erkeklerden çok kadınlar olmuştur. Bu sebeple ayet-i kerimenin namuslu kadınlara yapılan zina iftirasından bahsetmesi çok manidardır.

Karısına zina isnadında bulunan erkeklerle ilgili uygulama da Nur suresinde yer almaktadır. [4] Bu konuyu ayrı bir başlık altında işlediğimiz için burada ayrıca yer vermeyeceğiz.

Bu hüküm sadece kadınları değil, zina ile itham edilen erkekleri de kapsamaktadır. Nitekim Hz. Ömer (r.a) bir adamı zina ile suçlayıp dört şahit getiremeyen bir grup insana bu cezayı uygulamıştır.[5]

Özetle söylemek gerekirse zina iftirası suçunda kadın ve erkek arasında bir fark yoktur. Çünkü K.Kerim bu tür suçlarda; masum ve suçlular hakkında, kadın erkek ayrımı yapmaz. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Müslim, iman:144/Buhari, vasaya: 23, hudud: 44

[2] İbn Kesir

[3] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/630.

[4] Nur Suresi 6-10

[5] Tefsir-i Kebir Mefatihu'l-Gayb