"(Ey Muhammed!) Onlar için ister af dile, ister dileme; onlar için yetmiş kez af dilesen de Allah onları asla affetmeyecek. Bu, onların Allah ve Resulünü inkar etmelerinden ötürüdür. Allah fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez." (TEVBE 80)

MÜNAFIKLAR VE ÖZELLİKLERİ: Ayet-i kerimenin ilk muhatabı, Resulullah Efendimiz Hz.Muhammed'dir. (s.a.v) Resulullah Efendimiz (s.a.v) onlar için 70 defa af dilese de Allah'ın asla affetmeyeceğini bildirdiği kişiler; münafıklardır. Münafıklar; yani ikiyüzlü insanlar... Medine'de görünüşte Müslüman olan aslında kalplerinde inkar ve nifak taşıyanlar... Bunlar camiye geliyorlar, cemaatle namaz kılıyorlar ancak gerçekte Allah'ı ve elçisini inkar ediyorlar.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) Münafıklar hakkında şöyle buyurmuştur: "Münafıkın alameti üçtür:1-Konuştuğu zaman yalan söyler.2-Söz verdiğinde yerine getirmez.3-Kendisine bir şey emanet bırakıldığında hıyanet eder"[1]

"70 defa af dilesen de Allah onları asla affetmeyecek."[2]

Hz.Musa'nın, halkından seçtiği 70 adamın helak olması üzerine onlar için Allah'tan af dilemesi Araf suresinde geçmektedir.[3]

Onlar affedildi. Ancak inkar ve nifakta ısrar edenler affedilmeyecek. Onlar için 70 kez af dilesen de affedilmezler.

70 defa af dilemek...70 sayısı; Arap dili ve edebiyatında deyim olarak kullanılır ve bir şeyin çokluğunu ifade eder. Anlamı şudur: Onlar için ne kadar çok af dilersen dile, bunun sayısı ne kadar olursa olsun; Allah onları asla affetmeyecek.

TEBUK SAVAŞI'NDA MÜNAFIKLARIN FİTNESİ: Özellikle Tebuk savaşı hazırlıkları zamanında münafıklar, fitne fesat faaliyetlerini artırmışlardı. Resulullah Efendimiz (s.a.v) ashabı, Romalılarla savaşmak üzere Tebuk gazvesi için hazırlanırken, münafıklar gizlice toplanıyor ve inananlara karşı alay edici konuşmalar yapıyorlardı:

"Bunlar, Romalıları Araplar gibi mi sanıyorlar? Yakında Romalılar hepsini esir edip bağlayacaklar"

"Şu Muhammed'e ve yaptığı hazırlıklara bir bakın! Roma'nın kalelerini fethedecekmiş" gibi laflar ediyorlardı. Tebuk savaşı sürecinde de bu alay ve fitnelerine devam ettiler.

Münafıklar hakkında; "Allah Teala onları maskaraya çevirir ve onlar için acıklı bir azap vardır."[4] ayet-i kerimesi inince münafıklardan bir kısmı gelerek "Ya Rasulüllah! Bizim hakkımızda af dileğinde bulun" demişler, Rasülüllah Efendimiz de (s.a.v): "Sizin için af dileğinde bulunurum" demişti.

İşte bu ayeti kerime bu olay üzerine nazil olmuş ve Münafıklar tevbe edip gerçekten iman etmedikçe, Peygamberin af dilemesinin onları kurtaramayacağı belirtilmiştir.[5]

Münafikun Suresi'nde de aynı mesaj verilmiştir: "Onlara: Gelin, Allah'ın Peygamberi sizin için mağfiret dilesin, denildiği zaman başlarını çevirirler ve sen onların, büyüklük taslayarak uzaklaştıklarını görürsün.Onlara mağfiret dilesen de, dilemesen de birdir. Allah onları kesinlikle bağışlamayacaktır. Çünkü Allah, yoldan çıkmış topluluğu doğru yola iletmez."[6] (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Buhari, Îman 24; Müslim, Îman 107-108

[2] Tevbe suresi 80

[3] Araf suresi 155

[4] Tevbe suresi 79

[5] Taberi, Camiu'l-Beyan

[6] Münafikun Suresi 5-6