(İLKOKULA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN)

1- Hastalık her birey için farklı etki gösteriyor. Kimisi çok ağır atlatıyor/atlatamıyor. Kimisinde ise testler bile yeterli olmuyor Tomografi ile tanı koyulabiliyor.

2- Mühim olan hastanedeki yatakların doluluğu değil. Mühim olan hastanelerdeki yoğun bakım yatakların doluluğu.

Son eklenenlerle beraber yaklaşık 50.000 yoğun bakım yatağımız var ve şu anda tüm diğer hastalıklarla birlikte yoğun bakım oda/yatak/ünitelerinin %60'ı dolu. Yani yaklaşık 20.000 yoğun bakım/kişi yerimiz daha var.

Yoğun bakım sorunumuz şu anda yok ve yakın gelecekte de olmayacak gibi görünüyor. Avrupa'da en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkeyiz (evet Almanya'dan bile daha fazla + çocuk yoğun bakımların neredeyse hepsini yetişkin yoğun bakıma çevirebiliyoruz.)

3- Asıl önemli olan; istediğiniz kadar yoğun bakım üniteniz olsa da, burada çalışacak/hizmet verecek doktor ve hemşire performansından en iyi şekilde faydalanabilmek.

4-Yoğun bakıma birden yüklenilirse ve sağlık alt yapınız çok kötüyse ki, İtalya, Belçika, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve dahi Birleşik Devletlerde olan budur, tedavi süreci tam bir karmaşaya döner, normalde iyileşebilecek hastalar bile maalesef yetersiz alt yapı ve personelden dolayı hayatını kaybeder.

5- Sağlık personeli ve alt yapısı konusunda dünyanın parmakla gösterdiği bir ülkeyiz. Tüm bu dezavantajlı durumlara hazırlıklı olarak 2020'ye gelmişiz ve salgın belasıyla mücadeleyi sağlık açısından şu anda çok ciddi bir şekilde lehimize çevirebiliyoruz.

6- Bizim sağlık personelimiz Doktor ve Hemşirelerimizin en büyük farkı ise kitap - prosedür doktoru ve hemşireleri olmamaları. Bu tür, öncesi ve sonrası büyük bir muamma olan, salgınlarda virüs her bir ayrı bireyde farklı davranışlar gösterebiliyor.

Zeki, çalışkan, cesur ve aynı zamanda saha başarısı diğer dünya ülkelerine göre çok fazla olan Türk Doktor ve Hemşirelerinin her bir hasta için kitap içi veya dışında A-B-C-D-E.... gibi bir sürü alternatif planlarının olması ve en hızlı bir şekilde hastanın iyileşmelerini sağlamaları bizim salgındaki en büyük avantajlarımızdan biridir.

7- Veriler size bir şey ifade etmiyorsa, hele hele diğer ülkelerle karşılaştırmalı veriler size bir şey ifade etmiyorsa lütfen önce aklınızı, sonra fikrinizi ve en sonunda da eğer varsa vicdanınızı yoklayın, yerinde mi diye!?....