"De ki: Gerçekten siz, yeri iki günde yaratanı inkar edip O'na ortaklar mı koşuyorsunuz? O, alemlerin Rabbidir." (FUSSİLET 9) "Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, yakın semayı kandillerle donattık, bozulmaktan da koruduk. İşte bu, aziz, alim Allah'ın takdiridir." (FUSSİLET 12)

YARATILIŞ VE 6 GÜN: Yeryüzü 2 günde yaratıldı.7 kat gökyüzü de 2 günde yaratıldı. Gökler ve yer 6 günde yaratıldı. K.Kerim ayetlerinden öğrendiğimiz bilgi bu şekilde... Peki, bu verilen sayılardan ne anlamalıyız?

K.Kerim'de geçen 6 sayısını işlerken, Araf suresi 54. ayet-i kerimeyi inceledik. Ayet-i kerime mealen şöyledir: "Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arş'a istiva eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allah'tır. Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O'na mahsustur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir!"

Göklerin ve yerin 6 günde yaratılması ile ilgili görüşleri, K.Kerim'de geçen 6 sayısı başlığı altında ayrıca paylaştık. Fussilet suresinin 9 ve 12. ayet-i kerimeleri ise bu 6 günün, 2 günlük bölümlerinden bahsetmektedir. Bu ayet-i kerimelerden öğreniyoruz ki; yerin yaratılışı 2 gündür. Yedi göğün yaratışı da 2 gündür.[1]

Önce yeryüzünün yaratıldığını sonra da gökyüzünün yaratıldığını yine K.Kerim'den öğreniyoruz: "Yerde ne varsa hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyen O'dur."[2] Yeryüzü 2 günde yaratıldı. Gökyüzü de 2 günde yaratıldı. Peki diğer 2 günde ne oldu? Bunun cevabını yine K.Kerim'den öğreniyoruz.

YARATILIŞ SAFHALARI «Sizi yaratmak mı daha zordur, yoksa göğü yaratmak mı? Ki onu Allah bina edip yükseltmiş ve şekil vermiştir. Gecesini karanlık yapmış, gündüzünü aydınlatmıştır. Ardından yeri düzenlemiştir. Suyunu ondan çıkarmış ve otlak yeri meydana getirmiştir. Dağlan yerleştirmiştir. Bunları sizin ve hayvanlarınızın geçinmesi için yapmıştır[3]

Naziat Suresi 27-33. Ayet-i Kerimelerini dikkate aldığımızda sıralamanın şöyle olduğunu anlıyoruz: 1-Önce yeryüzü yaratıldı ( 2 günde) 2- Sonra 7 kat gökyüzü yaratıldı (2 günde) 3- Yaratılışın son aşamasında yeryüzü dağ, su ve bitkiler gibi varlıklarla düzenlendi. (2 günde) Böylece yaratılışla ilgili bize bildirilen 6 gün tamamlanmış oluyor.

Bu konuda Abdullah bin Abbas'dan (r.a) gelen bir rivayeti de paylaşalım: Bir kişi, Abdullah b. Abbas'ın yanına gelerek Kur'an-ı Kerimin bazı ayetlerini anlamakta güçlük çektiğini ona söylemiş. Buna örnek olarak; göklerle yerin yaratılmasındaki sıralamayı belirten, Fussilet suresi 9-12. ayetler ile Naziat sure­sinin 27-33. ayetleri arasındaki farklılığı göstermiştir. Yani Fussilet suresindeki ayetlerde önce yerin yaratıldığı, Naziat suresindeki ayetlerde ise önce göğün yaratıldığı beyan edilmektedir. Bu farklılığı nasıl anlamalıyız?

Abdullah b. Abbas bu kişiye şu cevabı vermiştir: "Allah önce iki günde yeryüzünü yaratmış sonra iki günde de göğü yara­tıp düzene koymuş, daha sonra da yeryüzünü iki gün içinde düzene koymuştur. Yeryüzünü düzene koymasından maksat ise, oradan sular çıkarma, otları bitir­me, dağlan, develeri, diğer hayvanları ve yerle gök arasında bulunan diğer var­lıkları yaratmasıdır. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Fahruddin Er-Razi, Tefsir-i Kebir Mefatihu'l-Gayb

[2] Bakara suresi 29

[3] Naziat suresi 27-33