Mobilya sektörüne tedarikçi olarak hizmet veren firmaların yer aldığı Mobilya Tedarikçileri Bülteni'ni 2 sayı olarak çıkarmıştık.

İlki 2017 Ekim fuarında çıkan bültenimizin ikinci sayısı da Nisan fuarında dağıtılmıştı. 5 bin adet bastığımız bültenimizi önce İnegöl'de dağıttık.

Sonrasında mobilya sektörünün önemli üretim merkezlerinden biri olan Kayseri'de de dağıtmak için Pazartesi sabahı yola çıktık.

Kayseri, sadece mobilya değil bir çok sektörde önemli firmalara sahip tam bir sanayi şehri. 20 yıl önce üniversitede okurken; gezme amacıyla gittiğim Kayseri'yi çok beğenmiştim.

Trafiğin olmadığı geniş yolları, serin havası, tarihi yerleri ve de muhteşem Erciyes'i ile güzel bir şehir.

Bu kez sanayi ve de özellikle mobilya noktasında gelinen yeri de inceleme olanağımız oldu. Sadece Boydak Grubunun (ki TMSF'ye devredildi biliyorsunuz) Organize Sanayi'de ciddi bir hakimiyeti olduğunu gördük.

Başta İstikbal olmak üzere sadece o grubun fabrikaları bizim OSB'miz kadar. Çok geniş alanda binlerce firmanın olduğu OSB'nin yanı sıra sadece mobilyacılardan oluşan üretim merkezlerini de gezdik.

Şehrin içerisinde yer alan eski sanayi diye niteledikleri bölgedeki mobilyacıları Yeni sanayi bölgesine taşımaya çalışıyorlar. Kısmen başarılı olmuşlar. Fakat sayıları çok büyük olduğu için şimdilik yarıya yakınını alabilmişler.

Yeni sanayi bölgesi, mobilyacıları odası vasıtasıyla TOKİ tarafından yapılmış. İnegöl'ün daha önce yapmayı istediği fakat başaramadığı proje hayata geçmiş. Şehrin merkezindeki sanayi henüz kalkmamış ama 800'e yakın firma o bölgeden çıkarılmış.

Biz İnegöl olarak bu konuda 2.OSB adımını attık ama hala şehir ile iç içe bir sanayimiz var. Bu konuda da bir plan-proje üretmiyoruz.

Kayseri'de bizi şaşırtan ve de mutlu eden İnegöl Mobilyası flamalarının asıldığı mağazaları görmek oldu.

Yaptığımız görüşmelerde de İnegöl ile ilgili oldukça olumlu sözler duyduk. İnegöl'ün geldiği noktayı biliyoruz ama başkalarından duymak çok daha güzel.

Kayseri üreten, kazanan bir şehir. Çalışkan ve ticareti iyi bilen insanıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Mobilyada onlar özellikle çekyat ve oturma gruplarında ön plana çıkmış olsalar da iki şehrin mobilyadaki rekabeti ülkemize daha çok şey kazandıracaktır.