2-İnegöl-Mezit ve Bozhöyük Duble Yolu: 1971 Yılına gelindiğinde İnegöl'ü, Bursa'ya bağlayan çevre yolunda, bir evvelki yazımda kısaca tasvir olunduğu üzere, yer yer güzergah değişiklikleri yapılmıştır.

Yer yer de baypaslar yapılarak bu çevre yolu, hem genişletilmiş ve hem de "duple-yol" haline getirilmiştir. 1971 Yılında ise İnegöl'ü, Eskişehir'e bağlayan ana yol güzerga- hının, Mezit Boğazı'ndan-bir diğer ifadeyle- Sınırbeli'nden geçirilmesi gündeme gelmiştir.

Söz konusu yol güzergah değişikliğine ilişkin çalışmalar, 1971 Yılında Karayolları Genel Müdürlüğün'e bağlı ve Bursa'da kurulu 14 ncü Bölge Müdürlüğü'nce-fiilen- başlatılmıştır.

İlgili yazımda kısaca açıklandığı üzere 1937 Yılından itibaren İnegöl'ü, Eskişehire bağlayan ana yol güzergahı, İnegöl -Hasanpaşa Köyü -Kurşunlu Beldesi-Nazifpaşa Derbent Köyü üzerinden geçilerek ve de Ahi Dağı'nın dik, tehlikeli virajları aşılarak Pazaryeri İlçesi'ne ulaşılıyordu .

Hatırlanacağı üzere, " Ahi Derbenti ", tarihi ipek yolu'nun Bursa ayağı üzerinde bulunuyordu. 1971 Yılından itibaren söz konusu güzergahın, dik ve tehlikeli virajlarla dolu "Ahi Derbenti" yerine, "Mezit Boğazı" ndan geçirlmesi planlanmış ve 1971 Yılından itibaren de bunun çalışmaları-fiilen- başlatılmıştır.

Hiç şüphesiz bu çalışmaların başlatılmasında İnegöl kökenli Bursa millet vekili ve Ticaret Bakanı Ahmet Türkel ile İnegöl Belediye Başkanı Ahmet Akyollu, çok etkili olmuştur.

Çünkü bu güzergahın açılıp devreye konmasına Pazaryeri İlçe nüfusuna kayıtlı ünlü "Kamil Koç Firması"nın sahibi olan Kamil Koç ailesi, doğum yeri olan Pazaryeri İlçesi'nin güzergah dışı kalmasını tasvip etmediği için bu güzergah değişikliği konusu, uzun yıllar tartışma konusu olmuş ve bu nedenle de gerçekleştirilmesi, ertelenmiştir.

Ankara ayağında Ticaret Bakanı Ahmet Türkel'in, İnegöl ayağında da Belediye Başkanı Ahmet Akyollu'nun yer aldığı bu son girişim ile sosyal ve psiklojik engeller de aşılmış ve 1971 Yılı çalışma proğramına alınarak Mezit -Boğazı'ndan geçecek olan yeni güzergah inşaatına - fiilen - başlanmıştır.

1974 Yılına gelindiğinde söz konusu güzergahtakı inşaat, tamamlanmış ve halkın hizmetine sunulmuştur.

Şu kadar var ki bu yol güzergahının açılmasında Ankara ayağında Ahmet Türkel'in, İnegöl ayağında belediye başkanı Ahmet Akyollu'nun etkin rollerinin yanı sıra yeni güzegah üzerinde bulunan Osmaniye- Mezid-Sulhıye- Eski Karacakaya-Tüfekçi Konağı, Rüşdiye ve Yeni Karacakaya köylülerinin de talep ve destekleri etkili olmuştur.

Adı geçen köyler halkında Mezit Köyü'nden Yaver Batıbey'in, Hasan Kızıl'ın, Arif Ersoy'un, Ahmet Bilgiç'in; Sulhıye Köyü'nden Ferra Özkan'ın, Nazır Çakır'ın, M. Nazır Çolakoğlu'nun: Rüşdiye Köyü'nden Faik ve Behzat Yılmaz beylerin geniş katkıları olmuştur.

57 kilo metre uzunluğunda olan bu yeni güzergah çalışmaları, 04-11-1974 tarihinde tamamlanmış ve Bursa valisi Hasan Tolga, Kara Yolları Genel Müdür yardımcusı Ahsen Altınalmaz, Kara Yolları 14.ncü Bölge Şefi Ayhan Gedik'in ve seçkin bir halkın katılımı ile merasim yapılmış ve güzergah, hizmete açılmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR