Ben ilkokula giderken, İnegöl'ün çöpü, Bedre deresi kıyısına dökülürdü. Bedre Köprüsü'nün hemen yani, şimdiki İnegöl Müsiad binasının olduğu alan çöp alanı idi. Tabiki o zamanlar dere kıyısında böyle evler ve siteler yoktu. Yine de Gürcü Mahallesi'ne çok yakın olan bu çöp alanının ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Geçmiş zaman, yetkililer de kısa süre sonra burasının çöp için uygun olmadığını anlamış olmalılar ki, buraya çöp gelmez oldu. Mevcut çöpler kaldırıldı. Dere ıslah edildi. Şimdi de dere boyunu birbirinden güzel siteler süslüyor.

Mahmudiye Mahallesi çocuğu olduğum için iyi hatırlıyorum. Peş peşe gelen kamyonlar buraya çöp döker, mahallenin çocukları da çöpten oyuncak ve satacak demir toplarlardı. İtiraf edeyim, ben de ilk kitaplarımı bu çöplükten tedarik etmiştim. Hele dini kitapların çöplüğe atılmasına ne kadar çok üzülürdüm. Bir taraftan da bulduğum kitaplara hazine bulmuş gibi sevinirdim.

ŞAHİN TEPESİ ÇÖP YIĞINI İDİ

Sonraki yıllarda İnegöl'ün çöpünün, şimdiki Kültürpark alanına döküldüğünü biliyorum. 1980'li yıllardan bahsediyorum. Biz çocuklar için uzak ve tehlikeli bir alandı oraları. Ağaçlık, dikenlik, bataklık yerlerdi. Şimdiki Jandarma binasından öteye ne ev vardı ne bir dükkan... Üstelik oraları kocaman, vahşi köpeklerle doluydu. Yine de birkaç arkadaşımla çöp yığınları üzerinde dolaştığımızı hatırlıyorum.

İnegöl büyüyüp genişleyince burasının da çöp alanı olmayacağı anlaşıldı. Burası da ıslah edildi. Ve Rahmetli Hikmet Şahin, buraya İnegöl'ün en büyük eserini yaptı. Bizim Kültürpark içinde Şahin tepesi dediğimiz yer aslında çöp yığınlarından oluşmuş bir tepedir. Hikmet hoca, buraya Kültür Parkı yaparken az eleştirilmedi değil. Bu kadar büyük parkı gereksiz bulanlar oldu. İsraf diyenler oldu. Ancak yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılıyor bu parkın kıymeti. Var mı İnegöl'de bu parktan daha iyisi? Bu park da yetmiyor artık İnegöl'e.

ALANYURT ÇÖP KOKARDI

Peki İnegöl çöplüğü Kültürpark olunca İnegöl'ün çöpü nereye gitti? Alanyurt İnegöl'ün en büyük çöp alanı oldu. Yıllarca İnegöl'ün çöplüğü, Alanyurt'tan Boğazköy barajına göl olan vadiye doğru döküldü. Belediye'de Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğüm döneminden çok iyi biliyorum bu alanı. Şimdi baraj suları altında kalan arazide, hem araçla hem yayan olarak az keşifler yapmadık. Sürüler halinde burada yaşayan vahşi köpekleri hiç unutmuyorum.

Tabi İnegöl ile birlikte Alanyurt da büyüdü. Genişleyen Alanyurt, çöp alanına geldi dayandı. Özellikle yazın çöp kokusundan Alanyurt'ta durulmaz oldu. Vatandaştan gelen şikayetler arttı. Ve zamanın Belediye Başkanı Alinur Aktaş, buradaki çöp alanını kaldırıp Yeniyörük Köyü yakınlarına taşıdı. Orada, yerleşim ve tarım alanları dışında modern bir çöp alanımız oldu. Bunu yapmak kolay olmadı tabi. Yaşanan tartışmalara, açılan mahkemelere, kamuoyu tepkilerine bizzat şahidim. Velhasıl süreç biraz sıkıntılı olsa da işledi ve Alanyurt çöplüğü kalktı.

ALANYURT'A DA BİR KÜLTÜRPARK YAPILMALI

Bu alan ıslah oldu. Önce binlerce lira harcanarak güzel park yapıldı. Burası Alanyurt'un Kültürpark'ı olabilirdi. Üstelik göle doğru güzel de bir manzaraya sahipti. Ancak işletmesi ve güvenliği olmadığı için kısa sürede buradaki park harap edildi. İçki alemlerine alan oldu. Vatandaş başıboş köpeklerin ve güven vermeyen sarhoşların varlığı sebebiyle buraya gidemez oldu. Biliyorum bu böyle gitmez, elbet buraya gereken önlem alınıp, yakışan hizmet yapılacaktır.

BİR ZAMANLAR ÇÖPLER AT VE KATIRLARLA TAŞINIRDI

Yazımı yazarken, köşe yazarımız, İnegöl Kültürü ve tarihi konusunda önemli bir araştırmacı olan, Turhan Şahin abimizi de aradım. Kendisinden edindiğim bilgiye göre; 1966 yılına kadar Kavaklaraltı Mezarlığı karşısında şimdiki Devlet Hastanesi alanı yakınları da çöp alanı olarak kullanılmış. Yine bugünkü Tabakhane Caddesi üzerinde İnegöl'ün en eski çöp alanlarından biri varmış. Mesudiye tarafından, Mahmudiye Mahallesinde zamanın hayvan pazarına hayvan getirenler, bu çöplükten geçmek zorunda kalırmış. Eskiden böyle modern araçlar ve imkanlar da yok tabi. At ve katırların çektiği araçlarla çöpler taşınırmış.

ÇÖPE 10 MİLYON YATIRIM?!

Ben sözlerimin sonunda İnegöl'ün temizlik işlerine dikkat çekmek istiyorum. Çalışma ve açıklamalarından anlıyorum ki İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın öncelikli konularının başında İnegöl'ün temizliği geliyor. Gerçi Yalçın Bayraktar gibi temizlik işlerinde yılların tecrübesi olan bir ismin, şu an Huzur Mahellesi'nde geri hizmete çekilmesi, eleştiri konusu olmadı değil.. Yeni dönemde yeni bir ekiple yola devam etmeyi tercih eden Başkan Taban'ın elbet bir gerekçesi vardır. Bir gerçek var ki; Başkan Taban, tüm hamleleri ile temizliği çok önemsediğini ortaya koyuyor.

Dün GençGazete de bu konudaki başlık şöyle idi; "Çöpe 10 milyon yatırım." Çöp deyip geçmeyin. İnegöl'den hergün tonlarca çöp çıkıyor. Bunlar sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmezse İnegöl'ün hali ne olur? Çöp deyip atmayın. İnegöl'ün temizliği için milyonlar gidiyor. Temizlik hizmeti kolay bir hizmet değil.

BAŞKAN TABAN TEMİZLİK HİZMETİ İLE BİZZAT İLGİLENİYOR

Önceden belediye, bu işi temizlik işini üstlenen firma aracılığı ile yapıyordu. Artık temizlik konusunda yeni bir dönem başladı. Belediye kendi ekip ve araçları ile bizat sahada. Artık aracı firma filan yok. Başkan Taban'nın, temizlik işini bizzat takip ettiğini biliyorum. 28 yeni araç alındı. Anlaşılıyor ki temizlik konusunda Belediye artık daha etkin ve hızlı çalışacak. Belediyemizin herhangi bir kredi kullanmaksızın kendi öz kaynaklarıyla bu alımı gerçekleştirmiş olması da takdire şayan. Bu vesile ile Başkan Taban'ı tebrik ediyorum.

İNEGÖL HEP TEMİZ KALSIN

Son sözüm şudur; Belediye, "İnegöl çöp olmasın", "İnegöl temiz olsun" diye 10 milyonluk bir yatırım yaptı. Yatırımların devamı da gelecek. Çöp deyip geçmeyin. Bizim çöpümüzün maliyeti bu. Belediye'ye vatandaş olarak yardımcı olmalıyız. Nasıl? Herkes evinin, dükkanının önünü temiz tutsa İnegöl tertemiz olur. Çöpü gelişi güzel yere atmasak bu bile yetecek. Rahmetli Hikmet Başkan döneminde Refah Partili gönüllülerin, ellerinde süpürge, sokak sokak temizlik yaptığını hiç unutmuyorum. Vatandaş böylece temizlik işlerinde Belediyeye destek veriyordu. Bu destek sürmeli. Böylece Çöpü bertaraf etmenin maliyeti de azalacak. Temennim şudur ki; Havası, suyu, toprağı, sokağı ve insanları ile İnegöl hep temiz kalsın...