"UÇAĞI OLMAYAN BİR YURT DAMI OLMAYAN BİR EVE BENZER"

Evet bu haftaki yazımın başlığını süsleyen bu slogan, öldü denilen bir milletin yeniden ayağa kalkarak Anadolu topraklarına sahip çıktığı İstiklal Savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında yurdun dört bir tarafını süsleyen tarifi imkansız çok hoş bir slogan. İşte bu söz bir zamanlar İnegöl'ün tam merkezinde şu anki Köfteci Aziz lokantasının hemen önündeki yerde asılı duruyordu.

10 YIL İÇİNDE 351 UÇAK

Uzun süren bir Kurtuluş Savaşı'ndan yeni çıkmış, yorgun ve yoksul Türk Halkı, 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'ne ilk 10 yıl içinde 351 uçak satın alarak bağışlamıştır. Gerçekten inanılmaz bir rakam bu. Küllerinden yeniden doğan bir milletin, vatanına nasıl sahip çıktığının en güzel örneği olsa gerek bu davranış.

İNEGÖL 1 UÇAĞI

Türk Tayyare Cemiyetinin İnegöl'de de önemli görevleri olmuş tabi ki. Özellikle cemiyet başkanı Ahmet Şeref Bey'in öncülüğünde uçak bağış kampanyasına İnegöl halkının katılımının sağlanması adına yoğun bir çaba sarf edilmiş. Tüm bu uğraşlar sonucunda İnegöl Halkı toplananparayla bir uçağı Türk ordusuna bağışlamıştır. Bu Uçak, 30 Ağustos 1927 Zafer ve Havacılık Bayramı'nda İnegöl'e getirilerek "İsim Konma Töreni" gerçekleştirilmiş ve uçağın ismi de "İnegöl 1" olarak tarihe geçmiştir.

ÇINARLARALTI DERGİSİ DEVAM ETMELİ

İnegöl 1 uçağını konu alan yazım yıllar önce Çınarlaraltı dergisinde yayımlanmıştı. O dönem dergide çıkan yazıdan dolayı güzel geri dönüşler almış ve İnegöl'ün geçmişine yeni bir ışık tutmanın güzelliğini yaşamıştım. Şimdide yıllar sonra bu köşeden İnegöl 1 uçağını yad etme fırsatını bulmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu arada İnegöl'ün tarih, kültür ve sanat hayatına yeni bir soluk getiren Çınarlaraltı dergisinin maalesef devamı gelmedi. Bu vesile ile İnegöl'ümüze yakışacak bu derginin yeniden yayın hayatına başlaması ve geçmişin izlerini bugüne taşıyarak geleceğe yön vermesi de en büyük temennimiz.

3 UÇAĞI TÜRK ORDUSUNA BAĞIŞLADIK

Şöyle bir düşünün 1930'lu yıllarda İnegöl halkı Türk ordusuna uçak bağışlıyor. Şehrimiz adına ne kadar gurur verici bir durum bu. İnegöl halkının, yeni cumhuriyete sahip çıkışı ve vatanına, milletine bağlılığını bir kez daha göstermesi açısından takdiri şayan bir hareket. O günden bu yana İnegöl halkı her daim bu tür güzel davranışlar içerisinde olmaya devam etmiştir. Zaten İnegöl'ün başarı hikayesindeki en önemli nüve burada saklı. Bizi biz yapan, bize güç katan bu yüksek karakter duygusu bizim en önemli özelliğimiz."İnegöl 1" uçağı 1939 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca Keşif uçağı olarak kullanılmıştır.İnegöl halkı "İnegöl 1" uçağı dışında 1932 ve 1934 tarihleri arasında da iki uçak daha satın alarak ordumuza bağışlamıştır.

BU ŞEHİR BİRÇOK DEĞERİ BAĞRINDA BARINDIRIYOR

İnegöl'ün geçmişinde o kadar özel ve anlamlı anekdotlar var ki bunları siz değerli okuyucularımızla paylaştıkça bendeki heyecan bir kat daha fazla artıyor. Bu kadar özellik tesadüf olmasa gerek. Gerçekten bu şehir birçok değeri bağrında barındırıyor. Bizim yapmamız gereken tek şey, bu değerlerin farkına varmak ve sahip olduğumuz bu güzelliklerin değerini bilerek bunlara eklemeler yaparak şehrimizi bir adım daha öne çıkarmanın yollarını aramalıyız.

Sözün kısası "Uçağı Olmayan Bir Yurt Damı Olmayan Bir Eve Benzer". Gerçekten üretmezsek, tüketmeye ve hazır yemeye alışkanlık haline getirirsek işte durum ortada. O yüzden üretmeye, üretmeye ve yeniden üretmeye devam etmemiz gerekiyor. Tarihe uzak değil, yakın olmanız dileğiyle, kalın sağlıcakla...