Önceki gün akşam saatlerinde Muhammed Mursi'nin vefat haberini alınca şok oldum. Ancak üzüntü ve şaşkınlığım kısa zamanda yerini sade bir burukluğa ve şehadetinin Müslüman halkların dirilişine vesile olması duasına bıraktı. Çünkü inanıyorum ki; Muhammed Mursi bir insanın gelip gelebileceği en güzel noktaya geldi.

Bu onun için de ihvan (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) için de büyük bir şerefti. İhvan hareketi, kurucusu Merhum Hasan El Benna da dahil olmak üzere 1950 'li yıllardan bu yana pek çok şehit verdi. Baskı zulüm işkence ve tecritlerden geçti. Bu konuda Mısırlı kadın mücahitlerden Zeynep Gazali'nin hatıratını okumak dahi bu işkence ve akıl almaz baskıcı tutumların dozajı konusunda fikir verecektir.

Sadece "Yoldaki işaretler" adlı kitabı yüzünden, dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdulnasır emriyle Seyyid Kutub dahil olmak üzere 60 bin kişi gözaltına alındı ve büyük bir kısmı işkenceler altında can verdi. Seyyid Kutub, Hasan El Benna, Muhammed Yusuf Havvas, Muhammed Fergali, Abdulkadir Udeh, Yusuf Talat bu şehitler kervanının öncü isimlerindendi. Sadece şehitler değil, bünyesinden çıkardığı alim ve fikir önderleri ile de çizgisini net bir şekilde korumuştur İhvan hareketi.

Rejimin baskıcı politikalarının mensupları arasında hem teori ve pratikte aşırılıklara yol açmaması için 1970 lerde İhvan Mürşid-i Hasan El Hudaybi' nin kaleme aldığı "Duatun La Kudat / Davetçiyiz yargılayıcı değil" isimli manifesto niteliğindeki eserle özeleştiri mekanizmasını saf ve diri tutarak çizgisinden zerre taviz vermemiştir.

İste geçtiğimiz günlerde dolaylı yoldan vefatına sebebiyet verilerek katledilen Muhammed Mursi böyle bir hareketin lideri ve mensubuydu. Onun şehadeti ihvan'ın kendisini diğer hareketlerden ayıran tecrübesinin sadece bir halkasıydı. Elbette ihvan gibi bir kadim tecrübenin Mursi'nin şehadeti sonrası kendisine ve Müslüman halklara katacağı çok şey olacaktır. Tabi marifet verilen mesajı alabilmektedir.

Bugün Türkiye'de bir takım entelijansiya kendi içine düştüğü garabete bakmadan İhvan'ı Müslimin'i bir İngiliz projesi olmakla suçluyor. Dayanakları da çoğu kez 2. Dünya savaşında Nazilerin yenilmesiyle kapağı birden Sosyalizme atan Arap milliyetçilerine dayandırıyorlar.

İhvan hareketi kurulduğu zamanlardan beri İngilizlerin yerli işbirlikçilerine karşı mücadele etmiş ve bu işbirliğinin en sembolik ismi Kral Faruk'u tahtından etmiş ancak bu sefer Mısır halkının kazanımlarını hiç etme sevdasına bürünmüş çakma sosyalist Arap Milliyetçisi Cemal Abdülnasır 'la karşı karşıya gelmiş ve en ağır badirelerden bu dönemde geçmiştir.

İhvan anti emperyalist bir harekettir. Amerikan emperyalizmine küfür ederek sovyet emperyalizmine olan aşklarını gizleme çabasında olanların ona laf etmeye hakları yoktur.

Daha yazacak çok şey var ama yazımı, bugün Mursi'yi ölüme terkedenlerin, yıllardır üstümüzde oyun oynayanlarla aynı kişiler olduğunun ayan beyan ortada olduğunu söyleyerek bitirmek istiyorum. Bizim Mursi'nin şehadetinden alacağımız ibret bunu idrak etmek alacağımız ders ise diri olmak ve dik durmaktır.

Allah şehadetini kabul etsin.

Selam sevgi ve muhabbetle.