Gülerken gülmek, ağlarken ağlamak, hüzünlenirken hüzünlenmek velhasıl duygularına tercüman olmak ya da aynı duyguları hiçbir karşılık beklemeden paylaşmak, birinci derecede akrabalar hariç bunu daha çok öğretmenler başarabilmekte onun için öğretmenlik mesleki anlamda kendisini diğer mesleklerin önünde buluyor.

Pazar günü sekizinci sınıf öğrencileri, yıllardır emek verdikleri ancak bu birikimin sadece son yılının değerlendirilmesinin yapıldığı LGS 'ye girdiler. Bu süreç uzun ve meşakkatli bir zaman dilimini ifade ediyor. Süreç meşakkatli, dikenli ve engebeli olduğu için öğrencilerimizi kırmadan, dökmeden, üzmeden, en üst düzeyde motivasyonlarını sağlamak adına sürekli olarak yöneticilik rolünü oynamadık. Bazen iyi polis bazen kötü polis olduk, bazen despot yönetici, bazen babacan öğretmen, bazen psikolog, bazen candan bir arkadaş, bazen de şefkatli anne baba rolünde olduk. Bu süreçte birçok rol karmaşası yaşadığımızı ifade etmek istiyorum, amacımız üzüm yemek oldu, bağcıyı dövmek olmadı.

2021- 2022 eğitim öğretim yılında 510 öğrenci sınavla öğrenci alan okullara, bu öğrencilerin dışında kalan öğrenciler ise puanları elverdiyse ilçe dışında sınavla öğrenci alan okullara ya da ilçemizde mahalle mektebi dediğimiz evine en yakın okula yerleşti.

Bu yıl ilçemizde için sevindirici bir gelişme oldu, Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi, sınavla öğrenci alan okul statüsüne dönüştürüldü, bu dönüşüm ileride ilçemizin başarısını ciddi anlamda olumlu etkileyecektir, emeği olanlara öğrencilerimiz adına teşekkür ediyorum.

İlçemizde bu yıl 4487 öğrenci LGS'ye girdi. 2021- 2022 eğitim öğretim yılının kontenjanlarının sabit kalacağı varsayılıp üzerine 180 öğrencilik Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesinin kontenjanı eklendiğinde ilçemiz öğrencilerinin sınavla öğrenci alacak liselere yerleşme oranı artacaktır.

Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi zamanında Anadolu Öğretmen Lisesi olarak hizmete açıldı. Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen liselerini kapatma kararını vermesi sonucu öğretmen lisesi statüsünü kaybetti, Anadolu Lisesi statüsünü aldı. Söz konusu okulumuz, yatırımlardan sorumlu şube müdürü olduğum dönemde yapılmış ve hizmete açılmıştı. Hayırseverimizin heyecanına ve sevincine bizzat şahit olmuş bir eğitimci olarak bu okulun yeniden sınavla öğrenci alan okul statüsüne dönüştürülmesine çok ama çok sevindiğimi belirtmek istiyorum. O dönem ilçemizde Anadolu Öğretmen Lisesi eksikliği ciddi anlamda hissediliyordu, başarılı öğrencilerimiz ilçemizde olmayan öğretmen lisesinde okumak için başka yerleşim yerlerinde bulunan okulları tercih ediyor ve ilçe dışına okumaya gidiyorlardı. O dönem Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesinin yapılmasıyla hem başarılı öğrencilerimiz ilçemizde kalmaya başlamışlar hem de yatılı okulda okumanın meşakkatinden kurtulmuşlardı.

Ekonomik yaşamda olduğu gibi eğitim ve hizmet sektöründe de arz talep dengesi hep işlemekte. İnegöl, sıradan bir ilçe gibi düşünülür ve onun gibi yönetilmeye ya da yatırım yapılmaya çalışılırsa burada her kim yönetici olursa olsun başarısız olur. İlçemizin nüfusu 282- 300 bin, öğrenci sayısı ise 65- 70 bin bandında. Bu ölçekte ki bir ilçe için sınavla öğrenci alan okul sayıları artırılabilirse hedef öğrenci sayısı artmış, başarı çıtası ise biraz daha yukarılara çıkmış olacaktır. Bu sadece ilçemiz için değil tüm Türkiye için geçerli bir durum. Sınavla öğrenci alan okulların sayısı %20'lere çıkarılabilirse akademik eğitim almak isteyen öğrenciler adına sevindirici bir durum ortaya çıkabilir. Sınav ile öğrenci alan okulların sayısının artırılmasıyla, hedef öğrencilerin dışında kalan öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilmeleri daha kolay olabilecek, bu eğitimcilerin işini kolaylaştıracaktır.

Cumartesi günü yapılan LGS'nin heyecanını da, üzüntüsünü de, mutluluğunu da öğrencilerimizle birlikte iliklerimize kadar yaşadık. Bu duyguları yaşamanın karşılığı, öğretmen olmanın vermiş olduğu sorumluluk olarak yorumlanması gerektiğini düşünüyorum. Anne babalardan çocuklarının başarılarının mutluluğunu sonuna kadar yaşamalarını, başarısızlıklarını ise ortadan kaldırmak için kendilerini yeniden değerlendirmelerini, çocuklarının yaşama stillerini değiştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.