Son dönemde pandemi ile birlikte gerek şirketlere gerek hanehalkına destek paketleri ülkemiz dahil tüm Dünya tarafından açıklandı. Her ülke mali yapının sağlam durabilmesi için kendi politikalarını üretirken ülkemizde de önemli destekler gündeme geldi ve gelmeye devam edecektir. İlk fazda para politikalarıyla kur riski kontrol altına alınmaya çalışılırken ikinci fazla hane tüketimin ve üretimin canlandırılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede turizm, perakende veinşaat gibi bir çok sektörün canlandırılabilmesi ve iç talebin artabilmesi adına bir takım destekler açıklandı.

Açıklanan desteklerde en önemli göze çarpan konu ödemesiz dönem tercihinin olması diyebilirim. Çünkü hali hazırada gerek şirket gelirleri gerek hanehalkı gelirlerini incelediğimizde pandemi sürecinde önemli bir düşüş olduğunu görebiliriz. Ödemesiz dönem ile hane halkının daha güvenle talep edebilmesi hedeflenmektedir.

Finansal yönetimde şirket bilancolarını incelerken bir çok değişkene bakarız. İncelemelerde bakılan en önemli kalemlerden ikisi de varlık ve borç yapısıdır. Dolayısıyla hanehalkını da bir şirket gibi görerek her ikisi ile ilgili borç yapısını paylaşmak istedim. Geçtiğimiz seneye verileri ile birlikte paylaşılan tabloda otomotiv sektöründeki düşüşü, ihtiyaç ve konut kredilerindeki talep değişikliğini , ayrıca hanehalkının borçlarının muhattaplarını da görebiliriz. Dolayısıyla son desteklerde hanehalkını hareket kabiliyetinin nasıl olacağını da görebiliriz. Özellikle borç yapısı ve miktarı hanehalkı talebi için önemlidir.

Paylaştığım grafikler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın finansal raporlarında yer almaktadır.Diğer taraftan hanehalkından çok daha önemli olan imalat sanayimizde de yaşanan süreçlerde kredi tarafında artış gözlemlenmektedir. Burada da borcun miktarından çok borcun vade yapısı önem arzetmektedir. Solda yer alan grafikte borç yapısı görülürken sağsaki grafikte miktar olarak artışını görebiliyoruz.

REPORT THİS AD

Malum son 2 sene ülke olarak zor süreçlerden geçti. Ancak en önemlisi imalat sanayimizin güçlü bir şekilde yola devam edebilme ya da başka bir deyişle sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğidir.

Bu noktada sektör firmalarının finansal okur yazarlığı ve başarısı için hedefleme,organizasyon yapılmalıdır. Her zaman söylediğim gibi bu organizasyon ile ancak Dünya arenasında ses getirebiliriz.