Türk dilinde "deve kuşu gibi başını kuma gömme" diye bir tabir vardır. Genellikle korkan ya da görmezden gelen kişiler için bu tabir kullanılır.

İşte bir deyimi açıklığa kavuşturacak deve kuşunun kafasını kuma gömmesi hakkındaki gerçekler;

İnsanlar genelde zor bir durumla karşılaştığı zaman, gerçekleri görmek istemediği zaman kendini avutanlar için kullanılan bir tabirdir; devekuşu gibi başını kuma gömüyor. İnanışlara göre devekuşu, bir tehlikeyle karşılaştığı zaman, düşmanını gömmemek için başını kuma gömermiş. Bu söylem de o gün bugündür en çok kullandığımız deyimlerden biridir.

Bunun bir gerçekliği var mı, devekuşları da bundan dolayı mı başlarını kuma gömüyorlar. Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalar sonucunda bu inanışın yanlış olduğu tespit edilmiştir. Devekuşunun başını kuma gömmesinin nedeni tehlikeyi görmekten kaçmasından değil.

Bunun şöyle bir nedeni vardır; Devekuşu uzaktan bir ses duyduğu zaman, başını yere yaklaştırır, büyük bir dikkatle dinler. Ona göre de savunmaya geçer ya da kaçar, saklanır. Anlaşılan uzakta bir yolcu görmüş olmalı ki başını kuma soktuğunu görmüştür.

Evet, devekuşu yumurtalarına bakmak için başını kuma gömebilir. Kafasıyla kumu eşeler ve yumurtalarına bakar. Yani kullanılan deyimimizle alakası yoktur.

Sonuçta deve kuşunun korkmasından dolayı başını kuma gömmesi tamamen bir efsanedir.