Son dönemlerde dünya olarak çok çetin zamanlar yaşıyoruz. Bir çok ülke olağan üstü hal ilan etti. Toplu karantina dönemleri yaşıyoruz.

Dünya genelinde bu yazıyı yazdığım sırada : ONAYLANAN TOPLAM VAKA SAYISI: 187,103

Etkin vakalar: 99,253-Tedavi edilen vakalar: 80,381

Ölümcül vakalar: 7,469 kişi oldu.

Ülkemizde de an itibariyle, Onaylanan Toplam Vaka Sayısı: 47

Etkin vakalar: 47-Tedavi edilen vakalar: 0

Ölümcül vakalar: 0

İnşaallah rakamlar böyle kalır. Katlanarak artması kabus olur.

Tarihte de her salgında Avrupa salgının merkez üssü oluyor.. Ortaçağda ''kara ölüm'' adı verilen veba salgınında Avrupanın yarısı ölmüştü. Gerçi o virüste yine Çin'den çıkıp yayılmıştı ama Avrupa'da hep en sert şekilde seyretmişti.. Şimdide salgının merkez üssü Avrupa'ya kaydı.. O zamanlar Ortadoğu'da ise 1 günde 100 bininin üzerinde insan ölmüştü..

VİRÜS GELİR TURİST GİDER: Corona'dan en çok etkilenecek sektörlerden biri de turizm olacağa benziyor. Yaz aylarında turizm beldelerinde oteller Türklerin yüzüne bakmazken şimdi bu krizden en ağır etkilenecek olan bu oteller artık kırmızı halı sererler herhalde... Bi zahmet..

KOYUN, KEÇİ ALMALI: Tüm ülkeler bu gidişle kendini dünyaya kapatacak.. Bu iş uzarsa yakında eski dönemlerde olduğu gibi köylere göç başlayıp herkes tarla bahçesini kendi ekip, 3-5 inek, koyun, tavuk alıp kendi başının çaresine bakacak herhalde...

BATASICA BATI MEDYASI: Batı medyası, Kaç gündür İtalya haberlerinde bile dezenfekte edilen Türk camilerinden görsel kullanıyorlar. herhangi bir Corona haberinde Türk bayraklı bir foto iliştiriyorlar.

Batı medyasının corona virüs haberlerinde, ilgisi olmayan konularda Türkiye'den fotoğraflar kullanması, mesleki hata ya da tesadüf boyutunu geçerek adeta algı operasyonuna dönüştü.

EMPATİ FIRSATI: İran'ın dini lideri Hamaney'in Başdanışmanı Velayeti, koronavirüs şüphesiyle karantina altına alındı. Bir çok üst düzey yönetici ve general de dahil karantinaya alınanlar, ölenler oldu. Ölüm korkusuyla yaşamak ne demekmiş anlasınlar.. Katlettikleri Suriye'li siviller/çocuklar için belki empati yapma fırsatı bulurlar...

DONT PANIC ! Jean Baudrillard, Can Çekişen Küresel Güç kitabının 84.sayfasında şöyle der: ''VİRÜS zihinsel bir şeydir. Böylesine hızla yayılması zihinsel bağışıklık sistemlerinin uzun süre önce çökmüş olmasına işarettir. Bir panik ortamı ancak böylesi bir zihinsel tasfiye işleminin ardından gerçekleşebilir ki tüm dünyayı saran enformatik (haberleşme) sistem, anında yayın yapabilen ve anında iletişim kurabilen ağ sistemleri bunun parçasıdır. Virüse karşı tüm akılcı, koruyucu, korunmacı tedbirler aşırılıkları nedeniyle tam tersi işlev görmektedirler. Bizzat güvenlik önlemleri bir terör eylemine dönüşmektedir.''

Endişeye mahal yok. Sadece daha titiz olalım ve kişisel temizliğe dikkat edelim. Panik yapmayalım. Panik her zaman işi sarpa sardırır. Biz elimizden geldiğince kalabalık ortamlarda bulunmayalım.. Atlatırız inşallah...

Medya algıda seçici oldu. Her Corona vak'ası haber değeri taşıyor. Haberi yapılıyor. Oysa her gün kanserden ölen insan sayısı daha fazla. Ama ondan bahseden yok. Telaşa gerek yok. Herkes bir kez ölecek.. Ecelin gelmeden de ölmezsin... Ne demiş hazret; "Seni ölümden ecelin korur"

BİR VİRÜS İNSANLIĞA NE ANLATIR?

- Temizliğin ne kadar önemli,

- Tedbirin ne kadar gerekli,

- Sağlığın ne büyük hazine,

- İnsanın ne kadar aciz,

- Dünyanın ne kadar fani,

- Ölümün ne kadar yakın,

Ve Allah'ın ne kadar büyük olduğunu anlatır...