İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın ''Kirletmiyeceğim Diye Alper Başkana Söz Verdim.''İnstagram paylaşımını gördüm.

Binlerce beğeni almıştı.Bu paylaşım 2007 Yılında başlatılan Osmangazi Sosyal Yardım-Eğitim ve Kültür Gönüllüleri Derneği,Osmangazi Belediyesi,Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve TEMA Bursa Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği ''Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesi''ni aklıma getirdi.

Bu proje kapsamında Osmangazi Sönmez İlköğretim Okulu proje kapsamında 4.2 ton kullanılmış kağıt toplayarak birinci olmuştu.Oku bahçesinde düzenlenen törenle okulumuza bilgisayar hediye edilmişti.

Çocuklara çevre bilincini öğretmek amacıyla düzenlenen örnek projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duymuştum.

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak projenin milli eğitim sorumlusuydum.11 Pilot okul uygulamasıyla başlayan proje büyük ilgi görerek 100 okula ulaşmıştı.AB destekli proje okullarımızda büyük ilgi görmüştü.

Proje kapsamında okullara eğitim verilmesi, öğrencilere yaş gruplarına uygun boyama ve hikaye kitaplarının verilmesi, okullara stickerler dağıtılması, öğrencilere küçük el kitaplarının dağıtılması, periyodik zamanlarda okullarda çevre bilincini geliştirici animasyon çalışmalarının yapılması ve ''Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesine''destek veren okullara büyük afişlerin asılması.

Projeye dahil olan bütün okullara geri dönüşüm malzemeleri için konteynırlar konması ve toplanacak olan geri dönüşüm malzemelerinin satışından elde edilecek gelirin okullara bırakılması hedeflenmişti.

Şimdi aklınıza ''Bu projeden neden bahsediyorsunuz.?'' Sorusu gelmiş olabilir.Bu tür çevreci projeler belediyeler,milli eğitim müdürlükleri,çevre ve şehircilik il müdürlükleri ve sivil toplum örgütleri tarafından her yıl artan bir oranda üretilebilir,17 milyon öğrencinin gönlüne girdiğimizde çevreci bir nesil yaratabiliriz inancındayım da ondan.

Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 27-28 Ekim 2020 tarihlerinde düzenlenen Sıfır Atık ve Belediyeler Ödül Töreni,Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın katılımlarıyla ATO Cogresium'da yapıldı.

Bu törende çevreci proje geliştiren 28 belediye ödüllendirildi.Yukarıda da sözünü ettiğim gibi belediyelere,kamu kurumlarına,sivil toplum örgütlerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na büyük sorumluluk düşmektedir.Bu tür çevreci projeler üreten her kuruma ve bireye ülkem adına binlerce teşekkür ederim.

Konu çevre olunca Sıfır Atık Projesinden bahsetmeden geçemiyeceğim.12.7.2019 tarihli ve 30829 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürülüğe giren bu proje Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı tüm özel ve resmi kurumlarımızda uygulanmaktadır.

400 bine yakın kurum ve kuruluşta Sıfır Atık Sisteminin kurulmuş olması çevre adına sevindirici bir sonuçtur.Tüm iş ve işlemler kayıt altına alınmaktadır.Bu uygulamayı başlatan ve destek veren tüm kurumlarımıza ve yetkililerine özverili çalışmalarından dolayı doğa cenneti ülkem adına teşekkür ederim.

(Yarın devam edecek)