Bir dokunduk, bin ah işittik. ?Tüm Okul Müdürleri Suçlu? yazımız üzerine sayısız tepki aldık.

İşte onlardan biri: ?Okulun Günlüğü? ismini taşıyor. Bir okul müdürümüze ait. İsmi ben de saklı. Aldığımız tepkilere örnek olsun diye paylaşıyorum.

?Bir Okulun Günlüğü?

Eğitim-öğretime başlayıp, öğrencileri iyi bir şekilde karşılayabilmem için, öncelikle yaz tatilinde sınıfların, koridorların, kapıların, tuvaletlerin boyanması, bakımı vs gerekiyor. Bütün bunların velilerden alınan bağışlarla yapılması lazım. Çünkü bu işlere Bakanlık ödenek vermiyor.

Okullar açıldığında okulun temiz, öğrencilere yakışan bir şekilde olması için, okulu, tuvaletleri, bahçeyi, sınıfları temizleyecek, tuvaletleri günde 10 defa yıkayacak hizmetliler gerekiyor. Bakanlık bunları da vermiyor. Yine çocuklarımız temiz ortamlarda okusun diye, Okul Aile Birliği kendi imkânları ile okulda işçi çalıştırmak zorunda.

Tabi ki bu durumda da devlet çalışanın sigortalı olmasını zorunlu kılıyor. Bu yüzden vergi dairesine stopaj da ödemelisin. Ancak Bakanlıktan yine para yok. İş yine velilerden alınacak bağışlara kalıyor.

Tuvaletler çok önemli. Çocuklarımızın sağlığı için her teneffüs yıkanmalı. Tabi ki tuvaletlerde sabun da olmalı ki çocuklar mikrop kapıp hasta olmasınlar. Üstelik Bakanlık okulları uyardı; hijyenik olması için sıvı sabun kullanmalısınız. Peki, sabun gönderir mi veya sabun için para verir mi? Hayır? Yine velinin eline bakarsınız çaresiz?

Dersler başlayınca, fotokopi çekimleri de başlar. Okula kâğıt verilir mi Bakanlık? Hayır? Fotokopinin mürekkebi sağlanır mı? Hayır? Fotokopi makinesi bozulunca tamirini Bakanlık yaptırır mı? Buna da hayır. Yine velilerden bağış gelsin diye çırpınıp durursunuz.

Öğrencilerin olduğu yerde, tuvalet çeşmeleri de kırılır, kapılar da bozulur, kapı kolları da kırılır, camlar da kırılır. Bakanlık bunları karşılar mı? Maalesef hayır. Hayırseverlerden bulur yaptırırım ne de olsa.

Üstelik şu lafları çok duyarsınız bazı yetkililerden: Siz ne işe yarıyorsunuz? Yapamıyorsanız bırakın kardeşim. Müdür olmak için bir sürü adam bekliyor zaten.

Derken kış gelir. Havalar soğur. Çocuklar üşür. Okulun kaloriferleri yanacaktır. Peki, Bakanlığın gönderdiği belgeli kalorifer yakıcısı var mı? Hayır. Kim yakacak peki? Yine okullar, velilerinden bağış alıp, sigortalı eleman çalıştıracaklar. Bir şekilde kaloriferi yakıp çocukları üşütmeyecekler. Olmadı veliler ve öğretmenler, müdür yardımcılarını ya da müdürleri yakacaklar. Bu müdür kaloriferleri neden yakmaz kardeşim? Ne pinti adam? Haklıdır üşüyenler. İdareci olmak basit şey mi? Yoksa ne işleri var o koltuklarda? Bir çaresini bulsunlar mutlaka?

Okulun elektrik lambaları bozuldu mu, okul karanlıkta mı kalacak? Bakanlık bunlar için ödenek verir mi? Tabi ki hayır?

Akşamları elektrikler kesildiğinde, okullarda jeneratörler devreye girer mi? Hayır? Jeneratör yok ki? Okullara ışıldak alın o zaman. Hangi parayla? Yine velilerden alacağınız bağışa umut bağlarsınız.

21. yy. teknoloji devri. Peki, okullara, akıllı tahtaları, projeksiyonları, bilgisayarları, Bakanlık gönderiyor mu acaba? Tabi ki hayır? Veliler sağ olsun. Velilerden alınacak bağışlarla, okullar alsın kardeşim. Ne işiniz var ki başka? Bu kadar basit işte her şey?

Okulların çatı olukları, kiremitlerinin bakımı olmalı. Çocukların üstüne su akmasın, kiremit düşmesin. Peki, Bakanlığın bu iş için bir para gönderdiği var mı okullara? Tabi ki hayır? Kolayı var o zaman??? Okullar, velilerden alınacak bağışlarla yapsınlar.

Ee ne kaldı geriye, okulların yürümesi için? Bari okulları da muhtarlara bırakın da daha rahat çözüm üretilsin eğitim yuvalarımızda.

Derken, okullara bir genelge gelir. Milli Eğitim Bakanından bir uyarıdır bu: ?Velilerden para alanları yakarım?? Bakan bilmez ki; gariban okul müdürü, öyle de yanıyor, böyle de yanıyor.

Gel de yanma kardeşim ?Helal olsun, biz para göndermeden de, imkân ve ödenek sunmadan da, okulları ne iyi yönetiyorsunuz?? diye en azından teşekkür beklerken, soruşturma gelir Bakanlıktan Okul Müdürlerine?

Siz misiniz, bunca şeye rağmen okulları bu kadar temiz ve iyi yöneten? Siz iyi bir soruşturmayı hak ediyorsunuz. Tüm okul müdürlerine ders olsun. Ödülünüz de bu olsun.

Hepinize Hayırlı olsun? İyi dersler arkadaşlar?