İNEGÖL' DE KURULAN İKİNCİ ORGANİZE SANAYİ: İnegöl'de Merhum Hikmet Şahin'den sonra yine Ak Parti listesinden İnegöl belediye başkanlığna seçilen Hayriye Köyü nüfusna kayıtlı ve İmam Hatip Okulu menşe'li Alinur Aktaş Bey, selefi Merhum Hikmet Şahin'in yarım bıraktığı tesisleri tamamlamış ve kendi yönetim dönemi ile ilgili olarak da yeni planlamalar yapmıştır:

Bunların başında İnegöl eski bedesten, bir diğer ifadeyle, eski kapalı çarşı çatısının yeni baştan yapılması, Belediye Kapalı Çarşısı'nın ve de yakın çevresinin yeniden dizayn edilerek bu çerçeve içinde onarımı, yıkık tarihi saat kulesinin ihyası ve İshakpaşa İlk Okulu'nun ve de aslında İshakpaşa vakfına ait iken şahıs mülkkiyyetine geçmiş olan dükkanların kaldırılarak yerine yeni tesislerin yapılması gerçekleştirilmiştir.

İnegöl'de kurulmasına-fiilen- başlanan İkinci Organize Sanayii ile ilgili çalışmalarını ise, 27 Mart 2013 Tarihli gazetelerden paylaşıyorum:

Ana başlık altında: "Ülkenin İlk İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl' de Kuruldu"dendikten sonra ikinci bir ara başlık ile de: "Türkiye'nin İlk Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bir diğer ifadeyle, İnegöl Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nin de yine İnegöl coğrafyasında kurulduğu ifade olunmuştur.

Bu enteğre tesislerin, İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa İl Özel İdaresi'nin ortak girişimleri ile ortaya konduğu özellikle belirtilmiştir. Türkiye'nin İlk Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulma amacı, mobilya üretimi konusunda arge çalışmaları yapmak ; İnegöl mobilyasının üretiminde kurumsallaşmaya gitmek gibi gayelerin yanı sıra asıl amaç, İnegöl'ü ve İnegöl mobilyasını dünyaya tanıtmak ve dünya mobilya piyasasında söz sahibi olmaktır.

Belediye başkanlığımızça yapılan değerlendirmeye göre; Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan mobilya sanayiinde; "Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi " hiç şüphesiz markalaşma yolunda İnegöl Mobilyasına son derece önemli bir katkı sunacaktır.

Bunun için de mobilya sanayiinde gerekli olan arge - üretim - pazarlama ve ihracat gibi konularda İnegöl mobilya sanayicileri, enteğre tesislere büyük ihtiyaç duymaktadır. Bu açıdan konuya yaklaşıldığında ve iç dinamikler göz önüne alındığında İnegöl belediyesi, mobilya sanayinde ikinci defa bir ilke daha imza atmış olmaktadır.

Çünkü İnegöl belediyesi, 1977 yılında "Birinci Organize Sanayi Bölgesi" ni kurarak Türkiye'de bir ilke imza atmış idi. Günümüz verilerine göre İnegöl-Mobilya Sanayii, ülke bazında yapılan toplam ihracatın % 1' ni karşılarken mobilya bazında ihracatın %17 'sini karşılamaktadır.

Ülke içindeki mobilya talebinin ise % 40'nı yine İnegöl mobilyası karşılamaktadır. İller sıralaması dikkate alındığında-mobilya üretimi açısından- İnegöl, 16 ncı sırada yer almış bulunmaktadır. Bu da gösteriyor ki İnegöl Mobilya Sanayi için "İkinci İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nın kurulması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır . Söz konusu entegre tesisler, hizmete girerek tam kapasite ile çalışmaya başladığında İnegöl'deki kurumların ortaya koyduğu tüm sinelji, 2 nci OSB' de zirve yapacaktır.

İnegöl İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin yerine gelince; İnegöl Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin yeri, Yenişehir yolu üzerinde: Hamzabey- Tokuş-Boğazköy - Çayırlı ve Akpınar köyleri arasında 6 bin 700 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanmıştır. Tesislerin kurulacağı arazi, 6 ncı sınıf vasıflı arazi olup % 50'si kayalıktır. Yapılaşma, iki etap halinde düzenlenmiştir. Birinci etap, 4. 100 dönümdür. İkinci etap ise 2, 650 dönümdür. Birinci etabın 2.dönümlük kısmı, sanayi parseli olarak ayrılırken 1. 600 dönümlük kısmı, yol, yeşil alan ve teknik alt yapı alanı olarak ayrılmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR