Yeniler bilmez,
Eskiden, şimdiki Adalet Sarayının yerinde İnegöl Cezaevi vardı.
“Allah eksik etmesin, muhtaç etmesin”
Bu duayı 2 yer için yapardı büyüklerimiz; Hastane ve Hapishane…
Yıl 1988…
İnegöl Cezaevi, İmam Hatip Lisesi ile komşu idi.
Okulda bahçesinde top oynarken, hapishane alanına kaçan topumuzu, nöbet tutan askerlerden rica eder geri alırdık.
Bir de Ramazan gecelerinde, teravih namazı kıldırmaya giderdik hapishaneye.
Kanal 16’nın sahibi Hasan ÖZDEMİR abimiz imam olurdu. Şimdi Fransa’da yaşayan, Gençses FM’ de de sunuculuk yapmış olan Ayhan ŞEKER ile birlikte mahkumlara müezzinlik yapardık. Hasan abi, mahkûmlara nasihat eder biz de ilahi söylerdik.
Allah kimseyi düşürmesin. Mazlumlarımızı da tez zamanda kurtarsın.
10 yıl önce…
Tarih: 30 Aralık 2004
GençGazete o gün şu manşetle çıkar:
“Yeni Cezaevi hayalleri suya düştü”
Zamanın Adalet Bakanı Cemil Çiçek’tir. Bakan Çiçek, İnegöl’de yeni bir cezaevinin yapılmasına onay vermez. Üstelik mevcut cezaevinin kaldırılması gündeme gelir.
O tarihte Milletvekilimiz; Sedat Kızılcıklı, Cumhuriyet Başsavcımız da; Adem Demirel’dir.
Bakan Çiçek’in İnegöllü yetkililere yeni öngörüsü şudur: Mevcut cezaevinin kaldırılması, hükümlülerin Yenişehir ve Bursa’da ki cezaevlerine nakledilmesi…
İnegöl Belediye Meclisi de aynı tarihlerde, Cezaevinin arkasındaki alanda, yeni Adalet Sarayı’nın yapılması konusunu görüşür.
Mecliste konuşan Başkan Aktaş’ın tespitleri çok yerindedir; “Cezaevi eskimiştir. Fiziki koşulları yetersizdir. Okullar bölgesi içerisinde kalmıştır. Varlığı öğrencileri olumsuz etkilemektedir.”
Hedef yeni yerinde, yerleşim yerinin dışında, yeni bir cezaevi yapmaktır. Ancak bu girişim sonuçsuz kalır.
Bakanlığın gerekçesi şudur: “Türkiye genelinde gereğinden fazla cezaevi var. Yeni bir cezaevi yapılmasına sıcak bakmıyoruz.”
Meclis, cezaevinin kaldırılmasını tartışırken, zamanın MHP Grup Sözcüsü Müfit Besler, önemli bir tespitte bulunur; Cezaevi kalkarsa, mal beyanı gibi basit suçlardan hüküm giyen halkımız olumsuz etkilenecektir. Halkımız başka şehirlerdeki cezaevlerine gitmek zorunda kalacaktır.
Nitekim, Besler’in dediği gibi olur.
Cezaevi kalkar. Yenisi yapılmaz. Cezaevi ile işi olan halkımız Bursa’ya ve çevre kentlere gitmek zorunda kalır. Bursa Cezaevi’nde birçok İnegöllünün yattığını, ziyaret günlerinde yakınlarının yollara düştüğünü biliyoruz. Allah kurtarsın
Uzun yıllar Hükümet Binasında hizmet veren İnegöl Adliyesi, şimdi İnegöl Cezaevi alanı üzerinde yapılan yeni binasında hizmet veriyor. Modern oldu, güzel oldu, iyi oldu.
Fakat büyüklerin duasıyla bitirelim yazımızı: “Allah eksik etmesin, muhtaç da etmesin.”
NOT: 29 Aralık 2004 tarihinde, Kafkasspor Başkanı Metin UNGAN’ın ve Altyapı Hocası Aydın UNGAN’ın babası Bekir UNGAN amcamız vefat etmiştir. Yıllar sonra aynı tarihte 2013 yılında yazarımız, abimiz Hüseyin BAYHAN’ı kaybettik. Bu vesile ile geçmişlerimizi hatırlıyor, Allah rahmet eylesin diyoruz. Mekânları Cennet olsun. Geçmişlerimizin ruhlarına El-Fatiha