Finansman sıkıntısı ve bozulan nakit akışıyla baş etmeye çalışan işletmeler, çözüm yolu olarak konkordatoya yöneliyor. 2025’in ilk beş ayında mahkemelerce verilen konkordato geçici mühlet kararları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artarak 967’ye ulaştı. En fazla başvuru ise tekstil sektöründen geldi.
Ocak-Mayıs döneminde verilen 967 geçici mühlet kararı, geçen yılın tamamında kırılan 1723’lük rekora yaklaşırken, 2025 sonunda yeni bir rekor ihtimali güçleniyor. Mayıs ayında ise 185 geçici mühlet, 164 kesin mühlet, 129 ret, 24 iflas ve 6 tasdik kararı verildi.
Konkordatoya en çok başvuran sektör 71 dosya ile tekstil oldu. Onu 42 dosya ile inşaat, 35 dosya ile metal ürün imalatı, 29 dosya ile mobilya ve 26 dosya ile plastik sanayi izledi.
“Sistem sağlıksız işliyor”
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, konkordato sisteminin ciddi biçimde suistimal edildiğini savundu. Borçlu firmaların konkordato ilan ederek faaliyetlerine devam ettiklerini, tedarikçilerinin ise mağdur olduğunu ifade eden Öksüz, “Bir firmayı kurtaralım derken başka firmaları batırıyoruz” dedi. Konkordatonun sadece kamu ve bankaları kapsaması gerektiğini belirten Öksüz, şahsi malvarlıklarına da tedbir konulmasının şart olduğunu vurguladı.
Ekonomik durgunluk ve krediye erişim sorunlarının etkisiyle yılın kalan aylarında konkordato başvurularında artışın sürmesi bekleniyor.