Meteorolojiden kuvvetli Yağış Uyarısı:  Önümüzdeki 4 gün kritik geçecek! Meteorolojiden kuvvetli Yağış Uyarısı:  Önümüzdeki 4 gün kritik geçecek!

Kırmızı et üretiminde son yıllardaki düşüş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 bütçe teklifine de damgasını vurdu. Sektörün önemli ismi Ahmet Yücesan, bu düşüşün nedenlerini ve sonuçlarını ele alıyor.

Kırmızı Et Üretimindeki Dramatik Düşüş

Beklenen Üretim Rakamları

2023'ün sonunda 1,9 milyon ton olması beklenen kırmızı et üretiminin 2022'ye kıyasla yüzde 16 azalması dikkat çekici. Ancak daha da çarpıcı olan, 2022'de 2,2 milyon ton olan kırmızı et üretiminin 2026'da bile bu seviyeye ulaşmasının beklenmemesi.

Süt Fiyatları ve Et Üretimi Arasındaki Bağlantı

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, et üretimindeki bu azalmaya dikkat çekerken, süt fiyatlarındaki baskılanmanın sektör üzerindeki olumsuz etkisini vurguladı. Gıda enflasyonunun kontrol altına alınmaya çalışılması sonucunda süt fiyatlarının baskılandığını ve bu durumun kırmızı et üretimini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Pandemi Sürecinin Rolü

Pandemi sürecinin et üretimine olan etkisini vurgulayan Yücesan, "Pandemi ile başlayan et krizi, arz-talep dengesinin bozulmasıyla derinleşti. Aşırı hayvan kesiminin etkisi devam ediyor. Bir hayvanın yetişmesi en az 3 yıl sürüyor, bu süreçte üretimdeki azalma devam edecek" dedi.

İthalatın Artan Rolü

Ülke içindeki kırmızı et talebinin yüzde 10-15'inin ithalatla karşılandığına dikkat çeken Yücesan, Avrupa Birliği ülkelerinden ve Güney Amerika'dan yapılan ithalatın ülkemizdeki et arzında önemli bir rol oynadığını belirtti.