Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı

​Milliyet'in haberine göre, Yüzde 25 zam sınırı yeniden uzatılıyor. Peki piyasada son durum ne? Kira fiyatları ne zaman normalleşir? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye anlattı. Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"11 Haziran 2022 tarihinden başlayan ve şu anki düzenlemeye göre 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek olan yüzde 25 kira sınırlaması yenilenen kira kontratlarında kanuni olarak zaten uygulanabilir durumdadır.

'YÜZDE 25 ARTIRARAK YENİLEYEBİLİRLER'

Bu çerçevede kiracılar kira kontratlarındaki artış maddesini kira artış zamanı geldiğinde yüzde 25 olarak yaparak kira kontratlarını yenileyebilirler.

İŞTE KİRACILARIN TAHLİYE EDİLMESİNE NEDEN OLAN SEBEPLER

Eğer kira kontratlarını feshetmeye neden olacak farklı nedenler söz konusuysa, konuyla ilgili tahliye taahhütnamesi verilmesi, taşınmazın satılması durumunda yeni alan malikin ihtiyacı, taşınmazın kapsamlı tamiratı gibi nedenler söz konusu olursa kiracı kiraladığı yeri tahliye etmekte yükümlüdür.

'İŞ YERİNDE KİRALAR YÜZDE 70 SEVİYELERİNDE UYGULANIYOR'

Açıklanan enflasyon verilerine göre normalde kira artışlarının bu sınırlama dışında yüzde 70 seviyesinde uygulanması gerekiyordu. Yapılan düzenleme konutla ilgili kira sözleşmelerinde geçerliyken, iş yerlerinde artışlar bu yüzde 70 seviyelerinde şu anda zaten uygulanıyor.

'MAL SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMEMELİ'

Yapılan açıklamalar çerçevesinde sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin durumun tekrar değerlendirileceğini düşünüyorum. Kesin uzatılır diye bir açıklama yok. Bu noktada mal sahiplerinin de mağdur edilmemesi gerekir.

Bu açıdan ülkemizin kira değer haritası ve kira kontratlarının e-Devlet'e entegrasyonunun çok daha önemli başlıklar olması gerektiğini değerlendiriyorum.

'ARABULUCULUK ANLAŞMAZLIKLARA MERHEM OLACAK'

Bu artışla alakalı özellikle eylül ayında devreye girecek olan zorunlu arabuluculuk uygulaması nispeten anlaşmazlıklara bir merhem olabilecek. 

'DAİRE SAHİPLERİ GÜNLÜK KİRALAMA YOLUNA GİDECEK'

Özellikle daire sahipleri boş evlerini uzun vadede kiraya vermek yerine günlük kiralık platformlar üzerinden daha kısa süre ile kiralık olarak verme yoluna gidecektir.

Bu durum özellikle kentsel dönüşüm sürecinde verilen desteklerle inşaat sürecinin hızlanacağı yerlerde kiralık daire bulmayı daha da zorlaştıracak. Barınma ihtiyacını hat safhaya çıkaracaktır.

'KİRALIK DAİRE TALEBİ ARTACAK'

Bayram sonrası başlayan evlenme hareketliliği ve depremzedelerin Kredi Yurtlar Kurumu'ndan ve ilgili barınma bölgelerinden ayrılması ile beraber öğrencilerin kiralık daire ihtiyaçlarının yeni dönemde başlayacak olması kiralık daire talebini önümüzdeki aylarda daha da artıracaktır.

'BİZ DÜZENLEMENİN YÜZDE 50 OLMASINI BEKLERDİK'

Bizler düzenlemenin daha makul bir üst sınır ile yapılmasını örneğin yüzde 50 gibi veya en azından ekonominin gerçeğini yansıtacak şekilde TÜFE'nin son 12 ay ortalaması üzerinde olmasını beklerdik.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Kiracılar açısından durum kanuni olarak onlara verilen hakkı kullanma ile ilgili imkanlarıdır. Bu çerçevede 1 Temmuz 2023'e kadar olacak yeni artışlarını yüzde 25 üzerinden yapıp kiraladıkları yerde taşınmazları kullanmaya devam etmeleri hukuki bir haktır.