İnanç

Kimler Ramazan Orucunu tutmayabilir?

Ramazan orucu Müslümanlara Allah'ın kesin emridir. Farzdır. Ramazan orucu İslam'ın beş şartından biridir. Peki kimler orucunu tutmayabilir?

Abone Ol

İslam dini, kişileri güçleri ölçüsünde sorumlu tutar. İslam Dininde zorluklara karşı kolaylaştırıcı hükümler vardır. Ramazan orucu da, belli şartlar altında ertelenebilir veya fidyesi verilebilir.

Kur’an-ı Kerim’de belirtilen,

“Oruç, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerde farz kılındı.” ayetiyle başlayan bu ibadetin, bazı durumlarda ertelenmesi veya fidyesinin verilmesi mümkündür.

Oruç Tutamamanın Geçerli Sebepleri nelerdir?

1-Yolculuk

En az doksan km mesafedeki bir yere yolculuk edecek kişiler, oruca geceden niyet etmeme hakkına sahiptirler. Ancak, yolculuk sırasında başka bir mazeret olmadığı sürece, başlanmış olan oruç kırılarak yarıda  bozulmamalıdır. Yine de seferi olana bu konuda izin vardır. Seferilik durumu orucu bozmak için geçerli bir sebep olarak kabul edilir.

2-Hastalık

Oruç tutulduğunda hastalığın artacağı veya uzayacağı endişesi taşıyanlar, Ramazan ayını kaza ederek oruç tutmaktan muaf tutulurlar. Doktor tarafından oruç tutulması halinde hasta olunacağı belirtilen kişiler de bu kapsamdadır.

3-Yaşlılık

Yaşlılık sebebiyle oruç tutamayacak olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bu durum, iyileşme umudu olmayan hastalar için de geçerlidir.

4-İleri Derecede Açlık ve Susuzluk

Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek açlık veya susuzluk durumunda, oruç bozulabilir ve daha sonra kaza edilir.

5-Zor ve Meşakkatli İşler

Ağır işlerde çalışan kişiler, sağlık riski altında kalmamak adına oruç tutmayabilir. Sonrasında müsait bir zamanda oruçlarını kaza etmeleri gerekir.

6-Gebe ve Emzikli Kadınlar

Oruç tutmanın anne veya bebek sağlığına zarar vereceği durumlarda, gebe veya emzikli kadınlar oruç tutmaktan muaf tutulurlar.

Oruç tutamama durumlarına dair hükümler, Kur’an ve Sünnet’in belirlediği çerçevede, meşakkat ve zorunluluk durumlarına bağlı olarak değerlendirilir. Ruhsatın sebebi ortadan kalktığında, kaçırılan oruçlar kaza edilmelidir. Sürekli bir engel varsa, her kaçırılan oruç için fidye verilmesi gerekmektedir.

Bu haberimizde, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihindeki açıklamalarına dayanarak, Ramazan ayında oruç tutamama durumlarını ve dini açıklamaları paylaştık.