Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar, kesim sırasında uyulması gereken hijyen kuralları konusunda vatandaşları uyarıyor.
“Yetkili kesim alanları tercih edilmeli”
Gazi, kurbanın sağlıklı hayvanlardan seçilmesi gerektiğini belirterek, kesim işleminin uzman kişilerce yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. "Bıçaklar ve ekipmanlar hijyenik olmalı, kesim öncesi ve sonrası eldiven ve önlük gibi koruyucu önlemler alınmalı" dedi.
Hayvandan insana bulaşan hastalıklara dikkat
Dr. Gazi, kurban kesiminde hijyen kurallarına uyulmaması durumunda Malta humması, şarbon ve kist hidatiği gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi. Malta hummasında yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrıları görülebilirken, şarbon ise deride siyah yaralarla kendini gösteriyor.
Köpeklere atılan organlar ölümcül risk taşıyor
Kist hidatiğine karşı da uyarıda bulunan Gazi, "Kurbanın bağırsakları gibi iç organları kesinlikle imha edilmeli. Bu organları yiyen köpekler, paraziti insanlara bulaştırabilir. Etin az pişirilmesi de bulaş riskini artırır" ifadelerini kullandı.
Etin temizlenmemesi enfeksiyonlara yol açıyor
Çiğ etle temas sonrası ellerin ve yüzeylerin temizlenmemesi durumunda salmonelloz, E.coli ve listeriozis gibi gıda kaynaklı enfeksiyonların ortaya çıkabileceğini aktaran Gazi, bu durumların ishal, kusma ve hatta böbrek yetmezliğine kadar uzanabileceğini belirtti.
Etler mutlaka iyice pişirilmeli
Gazi, çiğ ve pişmiş etlerin ayrı kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Etler buzdolabında +4 derecede saklanmalı, iyi pişirilmeden kesinlikle tüketilmemelidir. Çiğ etle temas eden her yüzey ve mutfak ekipmanı mutlaka dezenfekte edilmelidir" dedi.
Uzmanlar, hem kişisel hem de toplum sağlığı için kurban kesiminde hijyenin en az ibadet kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.