Kalp krizi, ne yazık ki birçok insanın hayatını tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak, birçok insan kalp krizi belirtilerini ya fark etmez ya da ciddiye almaz. ABD'nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce sinyal verebileceğini ortaya koymuş ve bu sinyallerin cinsiyete göre farklılık gösterebileceğini göstermiştir. Bu yazıda, kalp krizi erken belirtilerini ve dikkat edilmesi gereken önemli uyarıları ele alacağız.

Çöl Tozlarıyla Alerjik Rinit ve Astım Şikayetleri Arttı Çöl Tozlarıyla Alerjik Rinit ve Astım Şikayetleri Arttı

Kalp Krizi ve Erken Uyarı İşaretleri

kriz-3

Kalp krizi, kalbin yeterince oksijen alamadığı durumda ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde müdahale edilmezse ölümcül olabilir. İşte kalp krizinin erken belirtileri:

Karın Ağrısı

  • Midenizin sizi rahatsız ettiğini fark ettiyseniz (mide bulantısı, ağrı veya şişkinlik olabilir), önemsenmelidir. Kalp krizi öncesi karın ağrısı epizodiktir, yani hafifler ve kısa bir süre daha kötüleşir.

Uykusuzluk

  • Uykuya dalma, uykuda kalma veya çok erken kalkma güçlüğü uykusuzluğun bir işareti olabilir. Uykusuzluk, özellikle kadınlarda artmış kalp krizi veya felç riskiyle de ilişkilidir.

Olağandışı Yorgunluk

  • Yeterince uzun uyumuş olsanız bile kendinizi yorgun hissediyor musunuz? Bu alışılmadık yorgunluk, yaklaşan bir kalp krizinin ana semptomlarından biridir. Kronik olarak yorgunluk yaşayan kişilerin kalp krizi riski oldukça yüksektir.

Saç Dökülmesi

  • Kalp hastalığının en göze çarpan belirtilerinden biri başınızın üst kısmındaki saç dökülmesidir. Bu durum özellikle erkeklerde yaygındır, ancak bazı kadınlar da risk altında olabilir.

Düzensiz Kalp Atışı

  • Aritmi (düzensiz kalp atışı) veya taşikardi (artan kalp hızı) aniden ortaya çıkabilir ve genellikle 1-2 dakika sürebilir. Bu düzelmezse, baş dönmesi ve aşırı yorgunluk hissedebilirsiniz, bu durumda derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Solunum Sıkıntısı

  • Derin bir nefes alamıyorsanız, nefesiniz sığlaşır, nefes alırken herhangi bir çabayla yorgunluk ve baş dönmesi hissedersiniz. Bu belirti, kalp krizinden önce ortaya çıkar. Kalp krizi gerçekleşmeden önce solunum sıkıntısı ve nefes almakta zorluk çekersiniz.

Artan Terleme

  • Aşırı terliyorsanız kalp krizi geçirebilme riskiniz yüksektir. Başınız normalden daha sık dönüyorsa bunun nedeni beyne istenilen miktardan daha az kan gitmesidir.

Göğüs Ağrıları

  • Kalp krizinin en büyük belirtisi göğüsün ağrıması veya sıkışarak rahatsızlık vermesidir. Göğüs ağrısı dışında vücudumuzun başka bölgesinde de ağrıya rastlanabilir. Özellikle sol koltuk altının ağrıması önemli bir belirtidir.

Grip / Soğuk Algınlığı Benzeri Semptomlar

  • Normalden Kuvvetli öksürüyorsanız, çok fazla üşüyorsanız, ateşiniz yüksekse çok fazla telaşlanmanıza gerek yok çünkü bunlar kalp krizinin yüksek riskli belirtileri değildir.

Kalp Krizini Önleme ve Erken Müdahale

kalk

Kalp krizi öncesi bu belirtileri fark ettiyseniz, derhal bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve müdahale, hayati önem taşır. Kalp krizini önlemek için ise düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkolden kaçınmak gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak gereklidir.