Kur’an-ı Kerim bir defada topluca değil, Peygamber Efendimizin yaklaşık yirmi üç senelik peygamberlik hayatında bazen sure sure, bazen de ayet ayet indirilmiştir.

Yüce Allah, Kur’an’ın topluca indirilmeyişinin sebebini şöyle açıklar: “İnkârcılar, “Kur’an ona bütünüyle bir defada indirilseydi ya!» diyorlar. Oysa biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu uygun aralıklarla parça parça gönderdik.” (Furkān, 25/32)

Kur’an’ın indirildiği dönemde yeni Müslüman olanların kalbinde İslam’ın getirdiği inançların ve değer yargılarının köklenip güçlenmesi için bir süreye ihtiyaç vardı. İlahi hükümlerin yeni Müslüman olanların zihinlerine ve kalplerine derece derece yerleşmesiyle, onların gelişmeleri ve bu hükümlere alışmaları sağlanmış, inen ayetleri hayatlarında uygulamaları kolaylaşmış, vahye duydukları ilgi her zaman canlı tutulmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '1 Mayıs' vurgusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '1 Mayıs' vurgusu

 Peygamberimize ve Kur’an’a düşmanlık besleyenlere bir zaman tanımak, onların gönüllerini kazanmak, gerektiğinde sorularına cevap vermek gibi sebepler de düşünüldüğünde, Kur’an’ın parça parça inmesinin ne kadar önemli olduğu kolayca anlaşılır.

Editör: Ramazan Yavuz